Linkovi

ETA upozorava da bi mogla da izvede nove terorističke napade


Baskijska separatistička organizacija ETA upozorava da bi mogla da izvede nove terorističke napade posle eksplozije 30. decembra na madridskom aerodromu, u kojoj su poginule dve osobe.

U saopštenju koje prenose jedne baskijske novine, koje se pripisuje orgaizaciji ETA, nagoveštava se da bi moglo da dođe do novih terorističkih napada iz osvete za, kako se navodi, «napade» na bogati region Baskije, na severu Španije. ETA je međutim juče saopštila da želi da nastavi mirovni proces, istovremeno prihvativši odgovornost za eksploziju na madridskom aerodromu u kojoj su poginule dve osobe i ranjeno dvadesetak. Tim napadom je prekinut devetomesečni «trajni» prekid vatre koji je separatistička organizacija objavila marta prošle godine.

Stručnjaci smatraju da je ETA postala nervozna zbog toga što u mirovnom procesu nema napretka. Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju da je ETA teroristička organizacija. Ona se okrivljuje za najmanje 800 mrtvih tokom gotovo četrdesetogodišnje kampanje za nezavisnu baskijsku državu na severu Španije i delu jugozapadne Francuske. Portparol političkog krila organizacije je odbio da komentariše upozorenje da bi ETA mogla da preduzme nove napade. Međutim, baskijski novinar i ekspert za ETU, Gorka Landaburu, osudio je najnovije saopštenje te organizacije.

Govoreći preko telefona iz baskijskog grada San Sebastijana, Landaburu je rekao da je ETA potpuno neodgovorna i nerealna u pogledu i upozorenja na buduće napade i obećanja da će nastaviti mirovni proces. Landaburu, inače žrtva jednog napada ETE, kaže da je madridski napad iznenadio sve, uključujući i španskog premijera Hozea Luisa Rodrigeza Zapatera.

Landaburu kaže da je Zapatero mnogo uložio u mirovni proces koji je pokrenuo sa separatistima prošle godine. Rano je reći da li će ga to politički koštati, kaže Landaburu, ali je premijer pretrpeo jak udarac koji ga je već koštao u nedavnim anketama. Španska vlada je objavila da je mirovni proces prekinut, ali Landaburu sumnja u to. Španija je, kaže, naviknuta na terorizam i bez obzira na trenutke nade i očajanja, zemlja mora da nastavi razgovore o miru.

XS
SM
MD
LG