Linkovi

Eplov mobilni telefon 'IPhone' uzdrmao svetsku javnost


Nagadjanja, tračevi, govorkanja, maštanja i očekivanja najzad su završeni. Osnivač i glavni vlasnik kompanije Epl, Stiv Džobs, predstavio je juče eplov prvi mobilni telefon - malu, elegantnu, pametnu i skupu napravu, kojom kompanija namerava da osvoji svet.

Sudeći po uspehu eplovog džepnog muzičkog uređaja, takodje elegantne spravice nazvane ajpod /IPod/, uspeh bi lako mogao da se ponovi - uprkos ceni od koje otpadaju uši.

Novi telefon dobio je ime... pogodili ste: ajfon /IPhone/. Debeo je svega 11,6 milimetara i nema ni jedno jedino dugme, odnosno taster. Sa jedne strane opremljen je kvalitetnim kolor ekranom, dijagonale oko devet santimetara, osetljivim na dodir, preko koga se obavljaju sve radnje i komande.

Štaviše, ekran ima multitač tehnologiju, pa različito reaguje na dodir jednog od dodira dva prsta. Brojevi se biraju dodirom slike tastature na ekranu. Ajfon takodje ima digitalnu kameru od dva megapiksela, memoriju od 4 do 8 gigabajta - zavisno od modela, kao i blutut i vajfaj bežičnu tehnologiju.

Radi na eplov operativni sistem OS X, i podržava eplov internet pretraživač, Guglove mape kao i popularni ajtjuns, za snimanje i slušanje muzičkih fajlova. Bežično se priključuje na kompjuter čim oseti da je dovoljno blizu. Ima i ugradjen GSM radio.

Epl tvrdi da baterija ajfona traje 5 sati u telefonskom i video modu, a čitavih 16 sati u sviranju muzike. Na kraju - pridržite se za nešto - cena će biti izmedju 500 i 600 dolara, prodaja u Americi počeće u junu, a u Evropi u oktobru.

XS
SM
MD
LG