Linkovi

U okviru svoje nove strategije za Irak, Buš planira i pojačanje od 20.000 vojnika


Predsednik Buš bi večeras trebalo da održi jedan od najvažnijih govora u svom predsedničkom mandatu, u kojem će izložiti svoju strategiju za poboljšanje situacije i napredak u Iraku.

Zvaničnici Bele kuće ne saopštavaju detalje plana, ali republikanski članovi Kongresa kažu da on obuhvata i privremeno povećanje broja američkih vojnika u Iraku da bi se suzbilo sektaško nasilje. Međutim, predsednik Buš bi mogao da naiđe na teškoće u pridobijanju javne podrške za svoju strtategiju.

Među onima koji podržavaju ideju povećanja trupa da bi se Bagdad i druga područja obezbedili od nemira, jeste senator iz Arizone Džon Mekejn, za koga se očekuje da će biti republikanski predsednički kandidat 2008.

«Prisustvo dodatnih koalicionih snaga bi omogućilo Iračkoj vladi da uradi ono što sada ne može sama, da nametne svoju vlast u celoj zuemlji. U uspostavljanju bezbednosti u Iraku i pre svega u Bagdadu, naše snage bi dale vladi borbenu moć u traganju za pomirenjem.»

Većina demokrata se protivi povećanju trupa, premda je podeljena u pogledu toga šta raditi u vezi sa tim.

Senator Ted Kenedi iz Masačusetsa je izjavio za program televizijske mreže NBC da će povesti kampanju da primora predsednika da traži kongresno odobrenje za povećanje broja trupa.

«Istorijski, Kongres ima moć da kontroliše finansiranje i ono što kažemo jeste to da predsednik, pre nego što uputi dodatne trupe u građanski rat, mora da dođe pred Kongres i dobije ovlašćenje za to.»

Dve nove ankete, od kojih su jednu sproveli list «Vašington post» i informativni program televizije ABC, a drugu list «USA tudej» i «Galup», pokazuuju da se velika većina ispitanika protivi povećanju trupa u Iraku.

Džon Miler, stručnjak za rat i javno mnjenje na Univerzitetu države Ohajo, kaže da će predsednik Buš teško dobiti javnu podršku za povećanje trupa.

«Nisam siguran da li on mora da ubedi ljude. On to može da učini i bez pitanja, ali mislim da to neće naići na veliko odobravanje. Vesti koje su tokom prošle godine, odnosno tokom dve-tri godine, pristizale iz Iraka, bile su gotovo bez izuzetka mizerne. Rekao bih da je pesimizam široko rasprostranjen. Očigledno je da je uticao i na protekle izbore.»

I mnogi republikanci izgleda da nisu načisto u pogledu očekivanog predloga za povećanje trupa u Iraku, mada neki kažu da će podržati predsednikov plan. Zvaničnici Bele kuće veruju da će predsednikov govor biti najbolja prilika za pridobijanje javnosti za novu strategiju, kako kaže portparol Bele kuće, Toni Snou.

«Mislim da milioni Amerikanaca veruju da ovaj rat može da se dobije i, štaviše, mislim da je važno obnoviti ovaj osećaj političkog jedinstva. Jedna od stvari koje je predsednik često ponavljao jeste da ćemo u Iraku izgubiti jedino ako izgubimo volju.»

Predsednikov pokušaj da sprovede novu strategiju komplikuje nova realnost u Vašingtonu, s obzirom da demokrate sada kontrolišu oba kongresna doma. Demokrate će sada održavati višenedeljne pretrese o predsednikovoj iračkoj politici, pri čemu neke od njih traže da predsednik Buš opravda upućivanje dodatnih trupa u Irak. Na posletku, mnogi analitičari smatraju da će najveći izazov za predsednika biti oživljavanje javne podrške za njegovu iračku politiku.

Neodlučnost javnosti u pogledu Iraka se vidi i u najnovijoj anketi televizije CBS: 72 odsto ispitanika je odgovorilo da ne odobrava način na koji predsednik rukuje Irakom. Ipak, svega 21 odsto je reklo da bi podržalo momentalno povlačenje svih američkih trupa iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG