Linkovi

Policija traga za balkanskim krijumčarima kokaina


Makedonska policija raspisala je međunarodnu potjernicu za Stanislavom Čočorovskom Poletan, zbog sumnje da je njena firma "Makfut" sa sjedištem u Beogradu, organizovala transport 483 kilograma kokaina, koju je makedonska policija zaplijenila u nedjelju uveče.

Crnogorska policija je, u međuvremenu, objavila kako nije imala operativna saznanja o krijumčarenju kokaina, pa samim tim ni zakonski osnov za kontrolu sadržaja kontejnera, koji su bili u tranzitu preko crnogorske teritorije. Uprava policije Crne Gore navodi da je droga stigla u Luku Bar krajem decembra, hrvatskim brodom „Lošinj’’

Droga koja je krajem decembra iz Italije stigla u barsku Luku, bila je sakrivena u više kontejnera, čiji je vlasnik preduzeće „Makfut“ iz Beograda, a krajnje odredište je bilo Grčka, saopštila je crnogorska Uprava policije.

Prema podacima kojima raspolaže crnogorska policija, kokain je, kamionom, tog dana tranzitovan preko teritorije Crne Gore.

„Kontejneri su u Luku Bar stigli 29. decembra iz italijanske luke „Đoja Tauro’’ i pretovareni u kamion, koji je 4.januara napustio barsku Luku, a istog dana i crnogorsku teritoriju, preko graničnog prelaza Kula“, navodi se saopštenju.

Iz Uprave policije saopšteno je da će „istraga biti usmjerena na utvrđivanje relevantnih činjenica, posebno o tome da li je kokain smješten u kontejnere u Venecueli ili u nekoj od ostalih luka u kojima je brod u transportu boravio, kao i na identifikovanju osoba koja su organizovala i učestvovala u ovoj kriminalnoj aktivnosti.

Dodaje se da „crnogorska policija nije imala operativna saznanja o krijumčarenju kokaina, pa samim tim ni zakonski osnov za kontrolu sadržaja kontejnera, koji su bili u tranzitu preko crnogorske teritorije“, zaključeno je u saopštenju.

No, direktor Uprave carina Miodrag Radusinović tvrdi da je pošiljka sa pola tone kokaina, vrijedne oko 46 miliona EUR na crnom tržištu, trebalo da izazove pažnju carinika ne samo u Crnoj Gori, već i u ostalim zemljama kroz koje je prošla.

Radusinović je ocijenio da događaj sa kokainom devalvira napore koje Crna Gora čini da se „modernizacija i unaprjeđenje načina rada crnogorske carinske službe vide na djelu“.

XS
SM
MD
LG