Linkovi

Stiven Šuk: Moja procena je da će kosovski Srbi ostati, ovde je njihov dom


Prvi zamenik šefa UNMIK-a, Stiven Šuk, odbacio je optužbe premijera Srbije Vojislava Koštunice da su pripadnici Kosovske policijske službe tokom pretresa u selu Babin Most zloupotrebili položaj i prekoračili ovlaštenja. Policija je, u tom selu prošle sedmice, sprovela istragu o ubistvu svog kolege Avnije Kasumija, a lokalno stanovništvo potom optužilo kosovske policajce da su tokom istrage maltretirali Srbe.

U eksluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Stiven Šuk ocenjuje da se situacija u odnosu na vreme kada je na Kosovu obavljao vojnu misiju apsolutno poboljšala. Šuk kaže i da, imajući u vodu da je reč o postkonfliktnoj oblasti, proces pomirenja i učešće svih etničkih zajednica u radu instutucija, ima suštinsku važnost.

ŠUK: Nalazimo u postkonfliktnom regionu i očigledno je da postoje individualne rane. Rane koje se prepliću izmedju kosovskih Albanaca i Srba.Poručujem da svi morate da učestvujete u radu svih institucija. Potrebno je vaše prisustvo. Morate naučiti da živite zajedno na bolji način. Moja lična procena je da će oni kosovski Srbi koji su ovde, ostati na ovim prostorima. Ovo je njihov dom i kada konačni status bude promenjen najbrži način kretanja sa mesta gde su sada je da se prevazidje trenutno stanje i da se omogući bolje uključivanje obe zajednice u sve aspekte života.

GLAS AMERIKE: Na pomolu je predlog glavnog pregovarača Martija Ahtisarija o statusu. Lokaklne institucije ne mogu se, medjutim, pohvaliti uspehom u pogledu zastite manjina. Da li je uopšte moguće Srbima obezbediti bolji život, sigurno okruženje i institucionalnu zaštitu?

ŠUK: Po tom pitanju možemo razgovarati o više stvari. Ne slažem se sa vašom konstatacijom da nije uradjeno ništa pozitivno po pitanju bezbednosti. U ovom trenutku je veoma teško reći da li vlada čini dovoljno ili je učinila dovoljno, jer imate samo jednog partnera u tom procesu. Postojala je serija nesrećnih, žalosnih odluka koje su u velikoj meri uticale na smanjivanje poverenja izmedju lokalnih institucija s jedne i kosovskih Srba sa druge strane. Prva loša odluka bila je da se ne učestvuje na izborima 2004. što je dovelo do toga da u organima lokalne samouprave nije bilo Srba. Oni su izuzeti i njihov glas se nije mogao čuti u institucijama. Donete su čak i druge odluke. Ne samo što nije bilo učestvovanja u radu institrucija, već je došlo do daljeg povlačenja na lokalnom nivou, kada su gradonačelnici u opštinama severno od Ibra doneli odluku da ne uzimaju novac iz konsolidovanog budžeta Kosova, niti da saradjuju sa privremenim institucijama.Tako da su ta konstantna povlačenja iz svih struktura koje postoje i podrška koja je stizala iz Beograda da se ne sudeluje u radu tih institucija situaciju učinili veoma problematičnom, pa jednostavno nismo stigli tamo gde smo hteli. Kada jedan od partnera ne želi da prihvati pruženu ruku, onda se sve u potpunosti menja. Stvara se dinamika u kojoj ne možete naći zajedničko tlo i zajedničke odluke. Zato mislim da je trenutni status neodrživ. Ne možete očekivati značajna poboljšanja u ostvarivanju standarda pod postojećim uslovima.

GLAS AMERIKE: Policija je priznala prisustvo naoružanih maskiranih grupa na zapadu Kosova. Znači li to da postoje izolovani ekstremisti koji se pripremaju za nove sukobe, ukoliko status ne bude rešen u okviru njihovih očekivanja?

ŠUK: Kao prvo, ne slaŽem se sa procenom šta predstavljaju te grupe. Stav KFOR-a, UNMIK-a i policije UN je da su većina tih ljudi obični banditi, a ne političko telo i ne slažem se sa tvrdnjom da su ovo ekstremističke grupe koje imaju neke fundamentalno drugačije ciljeve. Podsetio bih da sam već dve godine ovde i da imao sam priliku da se upoznam sa odredjenim podacima o tim grupama.

XS
SM
MD
LG