Linkovi

Teške optužbe na račun Tomislava Merčepa objavljene ne sajtu CIA


Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je krajem 2006. godine na svojoj internet stranici objavila izvještaj o ulozi Tomislava Merčepa u zločinima nad Srbima u Pakračkoj Poljani, Gospiću, Vukovaru i Zagrebu 1991. i 1992. godine.

U dokumentu na deset stranica navodi se i da je "bivši hrvatski paravojni lider Tomislav Merčep odgovoran je za brojna kršenja ljudskih prava i i druge nezakonite radnje tokom rata u Hrvatskoj, da za te optužbe zna čak i hrvatska vlada», ali da i pored toga «u strahu od uticaja političke desnice, Vlada izbjegava da istraži te optužbe."

Taj izvještaj CIA pobudio je veliku pažnju hrvatske javnosti i medija.

Sam Tomislav Merčep odbio je da komentariše navode iz izvještaja, ocjenjujući kako se radi o običnim glupostima.

Saborski zastupnik i visoki funkcioner vladajućeg HDZ-a, Andrija Hebrang, kaže kako je duboko rezervisan prema tezama koje se iznose u tom izvještaju jer se one «baziraju na tvrdnjama i nalazima Save Štrbca i sličnih veliko-Srba koji su učestvovali u srpskoj pobuni u Hrvatskoj.»

«Merčep je učinio velike stvari u odbrani Hrvatske, ali je notorna laž da bi tadašnja HDZ-ova vlast štitila bilo koga za koga je postojala sumnja da je počinio zločine», poručio je Hebrang.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Žarko Puhovski, napominje kako je slučaj Merčep zapeo negdje na pola puta između Zagreba i Haga, te da se izvještaj CIA-e može iščitati i kao svojevrsna poruka Amerikanaca da bi se ozbiljnije trebalo pristupiti istrazi i procesiuranju ovoga slučaja.

Poznati pravni stručnjak, Ivo Josipović, podsjeća da su o navodnim zločinima Tomislava Merčepa godinama pisali i hrvatski mediji, i da bi za žrtve, javnost, pa i samog Merčepa bilo dobro konačno utvrđivanje istine.

Istovremeno, portparol hrvatskog državnog tužilaštva Martina Mihordin je izjavila kako tužilaštvo ne namjerava da se oglašava o pojedinostima slučaja «Merčep», pri čemu je jedino dodala da je upravo u toku predistražni postupak i pregled materijala koje je tužilaštvo još u februaru prošle godine dobilo iz Haga.

XS
SM
MD
LG