Linkovi

Doris Pak odgovorila premijeru RS Miloradu Dodiku


Konačno je uslijedio odgovor šefice delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak, na otvoreno pismo premijera RS, Milorada Dodika. Zaprepaštenje i čudjenje, ključni su elementi njenog odgovora, u kojem naglašava da je u politici prema BiH i RS ne vodi navodno
anti-srpstvo, već želja da što više pomogne zemlji u procesu evropske integracije.

Posljednjih dana decembra je premijer RS, Milorad Dodik, uputio otvoreno
pismo šefu delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu, Doris
Pak, u kojem je, pored ostalog, kritikuje zbog navodne jednostranosti, zlonamjernosti i paušalnosti, kojoj je, prema Dodiku, jedini cilj diskreditacija RS, njenih institucija, najviših političkih predstavnika i Srba u cjelini.

Doris Pak je, kako tvrdi, tek u ponedjeljak imala priliku da se upozna sa punim sadržajem tog pisma.

"To je ružan napad na jednu ženu. Mislim da ne može da podnese da ga politički angažovana žena kritkuje. Na drugoj strani, mislim da on koristi mene kao metu, jer se ne usudjuje da napadne EU. U svakom slučaju, mi nismo tu da se ismijavamo jedni drugima, već da radimo u korist gradjana BiH. Kritikujući njega, ja nisam anti-Srbin, kritikujem političara bez obzira kojoj naciji pripada".

U dijelu pisma premijer RS pominje kako ga g. Pak optužuje, pored ostalog, za netransparentno trošenje evropskog novca, naglašavajući da nikada od nje nije, niti će tražiti bilo kakvu pomoć.

"Rekla sam i njemu, kada smo se posljednji put sreli u Banjaluci - kada smo mu pomogli da u prvom manadatu dobije novac iz evropskih fondova - da je tada obećao da će tim novcem podržati povratak izbjeglica u Banjaluku i Posavinu, izbeglica koji su to postali zato što su Bošnjaci ili Hrvati. To je obećao i nije ispunio. I to sam mu pomenula. Ako se zbog toga osjeća prozvanim, to je sasvim valjan razlog...No, ne treba sve ovo uzimati ozbiljnije nego što jeste - mislim da ću nastaviti svoj posao, radiću sa državnim nivoom u BiH i radiću sa svima, bez obzira kojoj naciji pripadaju. Mislim da ću nastaviti posao kakav sam radila posljednjih 17 godina u jugoistočnoj
Evropi, posao koji očito nije bio parcijalan".

XS
SM
MD
LG