Linkovi

Somalijske vlasti pozdravljaju napad američke avijacije na položaje Al Kaide u toj zemlji


Privremeni somalijski predsednik kaže da je sinoćnji američki napad na skrovište Al kaide u njegovoj zemlji bio – kako se izrazio – prava stvar. Novinarka Glasa Amerike Ališa Rju izveštava da je meta tog napada bila grupa operativaca Al kaide umešanih u napade 1998. na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji.

Obraćajući se somalijskim novinarima u Mogadišu, privremeni predsednik Abdulahi Jusuf je rekao da su teroristi iz Al kaide godinama koristili zemlju bez zakona kao utočište i bazu za svoje operacije. On je naglasio da ne okrivljuje Sjedinjene Države za preduzimanje akcije protiv njih.

Jusuf je rekao da Sjedinjene Države imaju pravo da napadaju ljude koji su 1998. izvršili napade na američke ambasade u Najrobiju i Dar-es-Salamu koji su sada u bekstvu. Privremeni predsednik je takođe rekao da su iste osobe verovatno bile umešane i 2002. u bombaški napad na hotel u izraelskom vlasništvu u kenijskom priobalnom gradu Mombasi.

Somalijski izvori u Kismaju na jugu zemlje, rekli su za Glas Amerike da je jedan američki avion AC-130 noćas napao najmanje dva sela u blizini granice sa Kenijom na krajnjem jugu zemlje. Ova letelica za specijalne operacije američkog vazduhoplovstva može da ispali hiljade metaka u sekundi i sravni neki objekat sa zemljom za nekoliko minuta. Očevici i zvaničnici somalijske vlade kažu da je u napadu poginulo mnogo ljudi, ali da se još ne zna tačan broj mrtvih i ranjenih.

Takođe nije jasno ko su bile mete napada. Zvaničnici somalijske vlade su nedavno rekli da se veruje da se na području islamističkog uporišta Ras Kambonija na jugu zemlje, kriju nekoliko radikalnih vođa somalijskog svrgnutog islamističkog pokreta i tri pripadnika Al kaide koje traže Sjedinjene Države – Sudanac Abu Taha al-Sudani, Kenijac Saleh Ali Saleh Nabhan i Fazul Abdulah Muhamed, sa Komorskih Ostrva.

Oni su tu pobegli iz Mogadiša, 27. decembra – pre nego što su u prestonicu ušle somalijske i etiopske trupe. Ministar odbrane prelazne vlade je juče rekao da njegove trupe već dva dana vode žestoku bitku sa islamističkim borcima u blizini Ras Kambonija i da su na putu da ga zauzmu.

Kenija je prošle nedelje zatvorila svoju granicu prema Somaliji i američka Mornarica je uputila tri ratna broda da patroliraju priobalnim područjem da bi sprečila bekstvo pripadnika Al kaide i njihovih islamističkih saveznika u Somaliji. Nagoveštavajući mogućnost da uskoro počnu nove intenzivne vojne operacije protiv Al kaide u Somaliji, portparol Pete flote američke Mornarice, Kevin Andal, rekao je da je na područje Roga Afrike upućen i nosač aviona «Dvajt Ejzenhauer».

«Oni sada dejstvuju u blizini somalijske obale. Ovo je razborit korak da bi se sprečilo bekstvo preko mora pojedinaca koji imaju veze sa Al kaidom i drugim terorističkim organizacijama.»

Trupe odane somalijskoj privremenoj vladi koju priznaju Ujedinjene nacije i etiopska vojska, oterale su krajem prošlog meseca somalijske islamističke vođe koji su već gotovo sedam meseci kontrolisali velike delove zemlje. Islamisti se optužuju da imaju jake veze sa terorističkim mrežama koje se bore protiv Zapada.

XS
SM
MD
LG