Linkovi

Žestoke borbe sa ekstremistima u centru Bagdada


Iračke i američke trupe vode žestoku bitku sa ekstremistima u centru Bagdada. Iračko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u današnjoj višečasovnoj borbi poginulo najmanje 50 pobunjenika.

Pešadiju su podržale američke letelice, koje su mogle da se vide kako kruže iznad područja duž Ulice Haifa, poznatog uporišta sunitskih pobunjenika. Američka vojska je saopštila da je sve počelo rano jutros na Trgu Talil, prilikom pokušaja prekida pobunjeničke aktivnosti i obnavljanja kontrole iračkih bezbednosnih snaga. Dobro organizovane i pripremljene pobunjeničke snage su koristile snajperske puške, teško naoružanje, minobacače i raketne bacače.

Predsednik Buš inače sutra treba da obelodani svoju novu strategiju za Irak. Američki senator Gordon Smit kaže da plan obuhvata i kratkotrajno upućivanje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak.

Demokratski senator Ted Kenedi kaže da će Kongres uvek podržavati američke trupe koje se već bore u Iraku, ali da bi eskalacija u Iraku nepotrebno ugrozila američke trupe uvođenjem novih vojnika u građanski rat.

Kenedi je istakao da su američki izbori u novembru jasno pokazali da se ogromna većina Amerikanaca protivi ratu u Iraku. Dodajmo da su u međuvremenu turski zvaničnici saopštili da su 32 osobe poginule posle rušenja teretnog aviona iz Turske u blizini Balada, severno od Bagdada.

XS
SM
MD
LG