Linkovi

Florida Gejtorsi studentski prvaci SAD i u američkom fudbalu


Prvi put u istoriji američkog studentskog sporta jedan univerzitet ima istovremeno šampiona u košarci i američkom fudbalu. Košarkaši Floride osvojili su prvu NCAA titulu u aprilu prošle godine, kada su Joakim Noa i saigrači lako pobedili UCLA, a prilično ubedljivi bili su i njihove kolege fudbaleri, u duelu sa Ohajo Stejtom protekle večeri.

Iako su imali 51 dan odmora, fudbaleri Ohajo Stejta odlično su počeli meč. Ted Gvin je uspeo da pobegne igračima Floride i duž desene aut-linije pretrči 93 jarde, tako da su Bakejsi ostvarili prvi "tač-daun", a da napad nije odigrao nijednu akciju.

Gejtorsi nisu ni trepnuli i u prvom posedu lopte došli su do izjednačenja, posle pasa Krisa Lika ka Dalasu Bejkeru. A već u sledećem napadu, Florida je preuzela vođstvo. Persi Harvin okonačo je akciju kojom su Gejtorsi došli do prednosti - 14:7. U međuvremenu, odbrana Floride zadavala je velike probleme napadu do juče neporaženog Ohajo Stejta, pogotovo kvoterbeku Troju Smitu, ovogodišnjem dobitniku prestižnog trofeja Hajsman.

"Florida jeste igrala dobru odbranu, ali krivici za poraz je isključivo na nama, odnosno na meni", rekao je Smit posle meča.

Kvoterbek Bakejsa ispustio je loptu duboko u svom polju na isteku druge četvrtine, što su fudbaleri Floride iskoristili i postigli četvrti "tač-daun" u prvom poluvremenu, pa su na veliki odmor otišli sa - 34:14.

Gejtorsi su nastavili sa sjajnom odbranom i u drugom poluvremenu, dok Ohajo Stejt nije uspeo da napravi ništa, bilo na zemlji, bilo u vazduhu.

"Znali smo da nas čeka najvažnija utakmica sezone i mislim da smo bili uspešni", rekao je kvoterbek Gejtorsa, Kris Lik.

On i njegovi saigrači pobedu su obezbedili deset minuta pre kraja poslednje četvrtine. Tim Tibou je ostvario poslednji "tač-daun" na utakmici i preostalo je samo da se sačeka poslednji zvižduk i ozvaniči ubedljiv trijumf drugog nad prvim nosiocem.

XS
SM
MD
LG