Linkovi

Kineska vlada izdvojila 40 milijardi dolara za izgradnju objekata


Smatra se da će letnje olimpijske igre 2008. u Pekingu biti idealna prilika za kinesku vladu da u najboljem svetlu prikaže svoju zemlju svetu. Medjutim, analitičari upozoravaju da bi veća izloženost pogledima sveta mogla da donese i povećane rizike.

Kineska vlada je izdvojila 40 milijardi dolara za izgradnju objekata poput Nacionalnog centra za sportove na vodi. Deo tih sredstava je namenjen i renoviranju pekinškog aerodoma i javnog prevoza. Ipak, sa tako velikim budžetom postoje i zabrinutosti oko korupcije.

Lisa Neiroti, direktor odseka za menadžment sporta na vašigtonskom univerzitetu «Džordž Vašington», smatra da bi kineska vlada trebalo da reši te probleme kroz usaglašavanje poslovne strukture.

«Potrebno je da se precizno odredi - ko upravlja odredjenim objektima i kakvi programi će se održavati u njima,» kaže ona.

Kina je nedavno objavila imenovanje novog zvaničnika koji će nadzirati izgradnju olimpijskih objekata, pošto je zamenik gradonačelnika Pekinga smenjen zbog umešanosti u korupciju. Saopštenje o tome objavio je portparol Vu Djingdjun.

«Šu Bo, šef odeljenja za kvalitet i bezbednost u ministarstvu gradjevinarstva, premešten je u Agenciju za izgradnju olimpijskih objekata kako bi osigurao kvalitet gradnje. Usvojili smo i niz drugih nadzornih mera.»

Analitičari kažu da je to bio neophodan potez, a profesor Neiroti navodi da, poput domaćina prethodnih olimpijskih igara, i Kina očekuje veliku zaradu i pozitivne percepcije u svetu zahvaljujući olimpijskim igrama.

«Kina će postići zarade prvenstveno od sponzorstva, tv prenosa i prodaje karata,» kaže Nieroti.

Postoje i izgledi za dugoročne profite. Na primer, kompanija koja izdaje kreditne kartice Viza nada se da će joj olimpijske igre u Pekingu omogućiti da proširi biznis u Kini.

«Samo pet odsto kineske populacije trenutno ima kreditne kartice. Stoga je za Vizu ovo izvanredna prilika da osvoji deo tog velikog tržišta.»

Medjutim, veća izloženost svetskoj javnosti može takodje da znači i bliže upoznavanje sa nekim kontroverznim pitanjima u Kini.

«Ima problema poput zagadjenja prirodne sredine koji mogu da se odraze i na sportiste, gledaoce i buduće turiste.»

Budući turisti bi svakako značili i veće zarade. Lisa Neiroti i drugi smatraju da to predstavlja i podsticaj za Kinu da nastavi da postiže uspehe i prilagodjava se zahtevima vremena i modernog biznisa.

XS
SM
MD
LG