Linkovi

Posle tri godine marsovski roveri i dalje funkcionišu


Dva američka robotska istraživačka vozila, spuštena na suprotne strane Marsa pre tri godine, i dalje funkcionišu, uprkos tome što im je očekivani vek trajanja bio samo tri meseca. Iako su počeli da pokazuju znake starenja, marsovski roveri još šalju na zemlju vredne naučne podatke.

3. januara 2004. godine, rover Spirit odskočio je nekoliko puta od površine Marsa u svom zaštitnom balonu i zaustavio se na dnu jednog kratera. Tri nedelje kasnije, na drugoj strani planete, isto se dogodilo sa roverom Oportjuniti. Stručnjaci NASE predvidjali su da će zbog niskih temperatura i peščanih oluja njihov upotrebni vek biti kratak. Ali kako kaže naučnik Albert Haldeman, roveri su daleko premašili očekivanja:

”Očekivali smo izvesno produženje života. Dali smo im garanciju na šest meseci, a testirali smo ih na još devet, pa smo očekivali da ćemo besplatno dobiti možda još devet meseci, a evo, dogurali smo do tri godine.“

Najkrupnija otkrića učinjena su tokom prvih 90 dana. Oportjuniti je na jednoj steni pronašao hemijske dokaze o tome da je u prošlosti na Marsu postojala plitka, slana voda. Spirit je bušio svrdlom vulkanske stene i pronašao minerale koji su možda jednom uz pomoć vode nataloženi u šupljinama stene, a kasnije osušeni i stvrdnuti. Urednik internet sajta marstoday.com, Kit Kauing, kaže da su već samo ta otkrića opravdala misiju.

”Da su učinili samo to, ili čak da je samo jedan preživeo sletanje i učinio ta otkrića, to bi se smatralo za vanredan uspeh. A ti fantastični mali roboti još funkcionišu.“

Od tada, Spirit i Oportjuniti prešli su sedam, odnosno deset kilometara. Spirit trenutno ispituje sastav stena i tla kraj jednog uzvišenja, dok njegov brat blizanac istražuje stenovito dno jednog kratera. Albert Haldeman pripisuje njihovu vitalnost pažljivoj kontroli sa zemlje i srećnim meteorološkim uslovima na Marsu:

”Mars je bio veoma blag prema njima. U različitim razdobljima naleti vetra oduvali bi prašinu sa njihovih solarnih ćelija, omogućavajući im da pune baterije jednako snažno kao na početku misije. To se desilo par puta svakom od rovera, i to im je udahnulo nov život.“

Oba rovera nedavno su podmladjena novim navigacionim kompjuterskim programima, poslatim sa zemlje. Jedan od tehničara koji upravlja njima, Skot Maksvel, kaže da ih je to učinilo pametnijim i nezavisnijim:

”Sada se bolje snalaze u savladjivanju i zaobilaženju prepreka. Tokom vožnje mogu da se usredsredjuju na objekat interesantan za istraživanje. Mogu da osmatraju da li na nebu ima oblaka i da li u blizini ima vazdušnih vrtloga koji nose pesak, i da nama šalju podatke o tome.“

Oba rovera su pomalo mehanički istrošena, ali nemaju ozbiljnih kvarova. Albert Haldeman kaže da su upravo prebrodili marsovsku zimu i da bi, ako peščane oluje ne zaklone sunce i onemoguće punjenje baterija, mogli da traju još 18 meseci, sve do sledeće marsovske zime.

XS
SM
MD
LG