Linkovi

Predsednik Buš će u sredu saopštiti američkom narodu novu strategiju u Iraku


Predsednik Buš će u sredu uveče održati dugo očekivani govor u kojem će objaviti rezultate svog dvomesečnog traganja za novom strategijom u Iraku.

Portparol Bele kuće, Toni Snou, je na jučerašnjem brifingu za novinare priznao da su ulozi veliki i da je važno da sve bude obavljeno kak treba. On je, medjutim, odbio da govori o detaljima, ali je naveo da će članovi Kongresa biti unapred upoznati sa sadržajem predsednikovog govora, čije sastavljanje se privodi kraju.

Prema izveštajima medija, koji se pozivaju na neimenovane zvaničnike administracije, predsednik Buš će zatražiti da se u Iraku privremeno razmesti još 20 hiljada američkih vojnika. Takodje se navodi da će predsednik zatražiti od Kongresa više stotina miliona dolara namenjenih projektima obnove u Iraku i zapošljavanju Iračana.

Novo demokratsko vodjstvo Kongresa već je upozorilo Belu kuću da, mada podržava američke snage u Iraku, ne podržava i njihovo povećanje. U intervjuu emitovanom u nedelju, predsednica Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi, rekla je da predsednik ne može više da očekuje da mu zakonodavno telo daje blanko čekove za rat u Iraku. Pelosi je u programu mreže CBS izjavila da će svaki zahtev za finansiranje biti detaljno preispitan.

«Uvek ćemo podržavati naše vojnike, ali ako predsednik želi da proširi tu misiju moraće da razgovara sa Kongresom. Ne postoji blanko ček da tamo radi šta želi.»

Prošle nedelje, Nensi Pelosi i lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, uputili su otvoreno pismo predsedniku Bušu zahtevajući od njega da ponovo razmisli o eventualnom povećanju trupa u Iraku i da potraži način da vrati američke vojnike kući. Upitan o tom pismu, portparol Toni Snou je rekao da Bela kuća pozdravlja debatu o politici u Iraku, dodavši da predsednik shvata zabrinutost američke javnosti ratom u kojem je poginulo preko tri hiljade američkih vojnika kao i više hiljada Iračana.

«Mislim da je važno sačekati i videti kako će ljudi reagovati na govor. Važno je da se obavi politička debata o tome. Oba bi mogla da bude dosta složena. Ljudima će bitii potrebno izvesno vreme da razmisle, a mi ćemo tome da posvetimo dosta vremena pošto smatramo da je važno da se to učini.»

Predsednik Buš će započeti svoju kampanju pridobijanja podrške javnosti za izmenjenu strategiju u Iraku gotovo odmah posle obraćanja naciji. Već sutradan, on će posetiti jednu od najvećih vojnih baza u zemlji, Fort Bening, u Džordžiji.

XS
SM
MD
LG