Linkovi

SAD i EU žele da obnove pregovore o svetskoj trgovini


SAD i EU saglasile su se o potrebi da se da podstrek globalnoj trgovini zaključenjem pregovora u okviru takozvane runde iz Dohe. Predsednik Buš i njegov gost, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, nisu precizirali da li su postigli sporazum oko smanjenja poljoprivrednih subvencija, koje su ključna prepreka u trgovinskim pregovorima.

Predsednik Buš i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso naglasili su potrebu da se ožive zastalitrgovinski pregovori u okviru runde iz Dohe. Medjutim, posle dužeg razgovora u Beloj kući dvojica državnika nisu saopštila da li su se dogovorila o konkretnim koracima u cilju obnove pregovora, koji su prekinuti u julu prošle godine zbog poljoprivrednih subvencija. Predsednik Buš je ipak naglasio njihovu zajedničku predanost liberalizaciji svetske trgovine.

«Saglasili smo se da je najbolji način da se pomogne osiromašenim zemljama - zaključenje runde iz Dohe kako bi se podstaklo širenje bogatstva i ekonomskih mogućnosti putem otvorene, razumne i fer trgovine.»

Američke i evropske subvencije poljoprivrednicima smatraju se glavnom preprekom nastavku pregovora u okviru runde iz Dohe. Druge poljoprivredne zemlje, uglavnomn zemlje u razvoju, žale se da njihovi poljoprivrednici ne mogu da se takmiče sa veštački sniženim cenama. Žoze Manuel Baroso je rekao da nema mnogo vremena za obnavljanje pregovora.

«Najvažniji faktor je uspeh pregovora u Dohi. Ne radi se samo o trgovini, već i o razvoju. Zaista se nalazimo na prekretnici.»

Baroso je dodao da će, ukoliko EU i SAD usvoje globalni pristup trgovini i razvoju, to biti važan znak za ostatak sveta. Predsednik Evropske komisije je dodao da će evropski zvaničnici saradjivati sa svojim američkim kolegama kako bi pronašli načine da se krena napred. On je naglasio da su trgovinski odnosi SAD i EU najvažniji u svetu i pozvao na ravnopravnu transatlantsku ekonomsku saradnju.

XS
SM
MD
LG