Linkovi

U Bagdadu nastavljeno sudjenje saradnicima Sadama Huseina


Tužilaštvo tvrdi da je Sadam Husein naredio upotrebu hemijskog oružja protiv Kurda 1980-ih, a na sudjenju je pušten tonski snimak na kome se, kako navode tužioci, čuje kako Sadam razgovara o napadima otrovnim gasom sa Hasanom al-Madžidom, čovekom poznatim pod nadimkom «Hemijski Ali». Al-Madžid je Sadamov rodjak, a u ranijoj ljutitoj raspravi sa sudijom on je izjavio da je sudjenje nepravedno i politički motivisano.

Osumnjičeni su ključni članovi Sadamove vladajuće partije Baas, koji su optuženi da su rukovodili operacijom «Anfal» u kojoj je korišćeno biološko i drugo oružje za ubistvo, kako se procenjuje, 180.000 Kurda. Optuženi tvrde da je ta kampanja bila deo legitimne vojne operacije protiv kurdskih gerilaca koji su se u iransko-iračkom ratu borili na strani Irana. Na početku nastavka sudjenja, predsedavajući je izjavio da je sud obustavio sve pravne radnje protiv bivšeg predsednika Sadama Huseina, a zatim je nastavak sudjenja ostalim osumnjičenima odložio do 11. januara.

U medjuvremenu, u Iraku i dalje besni versko nasilje, a iz zasede je napadnut autobus kojim su putovali Šiiti zaposleni na bagdadskom aerodromu. Većina putnika je poginula ili je ranjena.

Neprekidno nasilje je razlog zbog kojeg će predsednik Buš sredinom nedelje objaviti svoju izmenjenu strategiju za Irak, koja, kako se očekuje, podrazumeva slanje dodatnih američkih vojnika u Bagdad.


XS
SM
MD
LG