Linkovi

Artemije: Čvrst stav zvaničnog Beograda ključni faktor za očuvanje Kosova


Madjunarodna zajednica moraće pre ili kasnije da saopšti kosovskim Albancima da ne zaslužuju nezavisnost Kosova, poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, Artemije. U besedi nakon božićne liturgije vladika Artemije pozvao je kosovske Srbe da opstanu i ostanu na svojim ognjištima iako preživljavaju lišeni slobode, osnovnih ljudskih prava i svega onoga što odlikuje normalan život čoveka.Upitan kako opstati i dokle se boriti u takvim uslovima vladika Artemije je odgovorio:

Vladika Artemije: Sve je to ustvari dokaz da je naša priča potpuno osnovana, da se na Kosovu stvara jedna, da kazemo, država zla, kriminala i zločina ukoliko bi ono postalo nezavisno. Mislim da to što medjunarodna zajednica uvidja a još nemože da prizna i osudi je dokaz da je do sada vodila pogrešnu strategiju i da mora nešto da menja.

Vladika smatra da modus za status pokrajine treba tražiti putem pregovora, a ne putem nametanja rešenja, te konstatuje da se o pregovaračkom procesu teško može govoriti ako se u obzir uzme ogroman broj srpskih izbeglica i činjenica da se i oni preostali suočavaju sa neispunjenim srandardima:

Vladika Artemije: Dosadašnji pregovori o konačnom statusu Kosova su bili najobičnija farsa. Oni nisu trebali ni srpskoj ni albanskoj strani ali su trebali Ahtisariju i medjunarodnoj zajednici da bi ispunili neki legitimitet, da su dali šansu obema stranama da se iskažu. A pošto nisu postigli zajednički jezik i približili se, onda Ahtisari zadržava sebi pravo da predloži konačno rešenje. Razume se,ovi pregovori nisu dali nikakvog rezultata upravo zato što je neko unapred obećao Albancima nezavisno Kosovo, te oni nisu bili uopšte spremni da ozbiljno stupe u pregovore i da se traži modus vivendi kako da zajedno živimo u državi Srbiji.

Situacija na terenu i iskustvo koje imamo sa Albancima jasno ukazuju na to da kosovsko društvo nije spremno za nezavisnu državu, konstatuje vladika Artemije i dodaje:

Vladika Artemije: Kao što je rekao bivši ambasador Kanade u Beogradu, Džejms Mised, na našim tribinama u Beogradu i na Kosovu, da postoje mnoge nacionalne manjine u svetu koje teže nekoj nezavisnosti i suverenitetu, ali da nijedna ne zaslužuje manje da dobije nezavisnost od kosovskih Albanaca.

Čvrst stav zvaničnog Beograda, ključni je faktor za očuvanje Kosova poručuje vladika raško-prizrenski i zaključuje:

Vladika Artemije: U celom ovom procesu, koji nije još praktično ni započet, osnovno je i najbitnije da vlasti u Beogradu ostanu dosledne svom dosadašnjem stavu da nema prihvatanja nametnutog rešenja i bilo kojeg rešenja koje Kosovo izdvaja iz suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Srbije. O svemu ostalome se može razgovarati, pregovarati i doći do zajedničkog rešenja.

XS
SM
MD
LG