Linkovi

Mesto na kojem se priroda spaja sa čovekovom imaginacijom


Hvaljen kao jedan od simbola Amerike, Rok Siti u blizini Čatanuge, u državi Tenesi, je mesto na kojem se priroda spaja sa čovekovom imaginacijom. Ono zadivljuje posetioce svojom geološkom strukturom, ali i svojim legendama.

Znaci na ambarima širom južnog dela SAD pozivaju putnike da posete čudo prirode na granici izmedju država Tenesi i Džordija. Rok Siti se sastoji od džinovskih formacija stena povezanih uredjenim stazama. Mada su stne na planini Lukaut odolevale vremenu hiljadama godina, one služe kao turistička atrakcija tek od 1932. godine. Nekoliko godina ranije, Garnet Karter pokrenuo je projekat za izgradnju naselja na vrhu planine Lukaut, koje je tada bilo nazvano Ferilend. Ta lokacija je vremenom prerasla u baštu, pošto su Garnet i njegova supruga Frida uredili staze izmednu stena i na toj lokaciji zasadili nove vrste cveća i žbunja. Bil Čepin je potomak Karterovih.

«Frida Karter je veoma volela baštu u Rok sitiju. Kada je njen muž Garnet odlučio da izgradi stambeno naselje na vrhu planine Lukaut ona je zadržala ovo mesto kao lokaciju za njihov novi dom. Počela je da projektuje staze, a pošto je bila ćerka nemačkih imigranata, odlučlila je da tu postavi i patuljke i druga stvorenja iz priča i bajki sa severa Evrope, ali i da ih prilagodi američkoj kulturi.»

Garnet Karter je došao na sjajnu zamisao u cilju oglašavanja njihove bašte. On je naložio da se na ukupno 900 ambara na jugu SAD 1930-ih godina ispišu napisi «See Rock City» ili posetite Rok siti. Karen Bejker je jedan od menadžera u kompaniji «See Rock City»

«Moje omiljeno mesto je takozvani veliki koridor. Zaista je veličanstveno kada se krećete izmedju ovih ogromnih formacija stena. Izgleda kao da ćete zakoračiti u neki drugi svet i to čini da potpuno zaboravite sve čime ste bili zauzeti.»

Jedna od priča odnosi se na tragičnu ljubav dvoje američkih Indijanaca. Prema toj priči, mladi Indijanac se zaljubio u lepu devojku iz plemena Čeroki. Ali, veza je bila zabranjena zbog sukoba izmedju njihovih plemena. Dvoje zaljubljenih je pokušalo da pobegne, ali je mladić uhvaćen i bačen sa ove stene. Slomljena srca, devojka je skočila za njim. Danas je to pogodno mesto za romantične bračne ponude. Inače, sa vrha planine Lukaut pruža se veličanstven pogled. Tu se odigrala i jedna od poznatih bitaka u Američkom gradjanskom ratu.

XS
SM
MD
LG