Linkovi

Pristalice pokreta Fatah iskazali podršku Mahmudu Abasu


Desetine hiljada pristalica palestinskog pokreta Fatah okupile su se na glavnom stadionu u Gazi kako bi javno iskazali podršku predsedniku Mahmudu Abasu. Skup, kojim je obeležena 42. godišnjica osnivanja Fataha, bio je jedan od najvećih koji je Gaza videla u poslednje vreme. Jedan od lidera Fataha, Mohamed Dalan, obratio se okupljenima koji su ga glasno pozdravljali, skandirajući protiv rivalskog Hamasa. Dalan je poručio Hamasu da ga se ne boji. Skup je organizovan posle višednevnih uličnih borbi naoruužanih pristalica Fataha i Hamasa. Juče je predsednik Mahmud Abas zabranio prisustvo Hamasovih parvojnih snaga u Gazi, a Hamas odbacio taj ukaz obećavši da će udvostručiti broj svojih paravojnika na 12 hiljada.

Izraelsske snage bezbednosti uhapsile su tokom racije u Nablusu četvoro naoružanih palestinaca, od kojih su dvojica planirala samoubilački bombaški napad unutar jevrejske države. Izraelska vojska zaplenila je u raciji i pojas sa eksplozivnom napravom. Šestaestogodišnji Palestinac koji je trebalo da izvrši napad, pritvoren je prije racije u Nablusu.

Izrael je demantovao navode britanskog Sandej tajmsa da planira konvencionalni ili nuklerani napad na podzemna iranska postrojenja, u kojima se obogaćuje uranijum. Portparol ministarstva inostranih poslova, Mark Regev, rekao je da jevrejska država želi da se spor sa Teheranom isključivo reši diplomatski. Nakon što je britanski list objavio informaciju o izraelskim planovima, navodeći da je obuka pilota u toku, ministarstvo inostranih poslova u Teheranu upozorilo je da će svaka država koja odluči da napadne Iran ubrzo zažaliti. Portparol iranskog ministarstva, Mohamed Ali Hoseini, rekao je da su navodni planovi dokaz da Izrael predstavlja najveću pretnju globalnom miru i da eventualni napad neće ostati bez odgovora.

XS
SM
MD
LG