Linkovi

Skepticizam na Kapitol Hilu povodom najavljene Bušove strategije za Irak


Predsjednik jeste vrhovni komandant oružanih snaga, ali Kongres mora da odobri troškove rata. Nova predsjedavajuća predstavničkog doma, demokrata iz Kalifornije, Nensi Pelosi, kaže da će svaki prijedlog Bijele kuć biti detaljno analiziran.

U intervjuu TV mreži CBS Pelosijeva, međutim, nije rekla da će Demokrate pokušati da blokiraju troškove slanja dodatnih trupa u Irak. Podvukla je samo da predsjednik više neće moći da računa na blanko podršku zakonodavaca.

"Ako predsjednik želi da pojača ovu misiju, moraće da nam pruži opravdanje. A to ranije nije morao da radi", kazala je Pelosi, jasno naznačivđši da će Demokrate nastaviti da podržavaju vojsku koja je trenutno razmještena u Iraku.

Istovremeno, naglasila je Nensi Pelosi, predsjednik mora da shvati da je protivljenje slanju novih trupa veliko i da se toj ideji ne protivi samo većina zakonodavaca.

"Ne radi se samo o Demokratama. Radi se o američkom narodu koji želi da vidi promjenu nakon izbora. Predsjednik bi trebalo da mari za poruku birača, jer mi ne možemo da se obavežemo na rat kome se ne nazire kraj", kaže predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa.

Rat u Iraku bio je ključno pitanje na kongresnim izborima u novembru, na kojima su pobijedile Demokrate. Sada i među Republikancima ima skeptika prema predsjednikovoj ratnoj strategiji i politiici. Vođa manjinskih republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, priznao je, gostujući u programu TV mreže Foks, da postoje unutar-stranačke razlike. Ipak, on očekuje da će Kongres podržati predsjednikov novi plan, čak iako taj plan bude predviđao slanje dodatnih trupa.

"Iako će to biti kontroverzan korak, mislim da je predsjednik sposoban da to učini i ja se nadam da će biti uspješan."

Senator Mekonel kaže da Kongres nema mogućnost da detaljno rukovodi ratnim operacijma. Drugim riječima, zakonodavci moraju da odobre troškove, ali nije na njima da odluče gdje će i koje će trupe biti raspoređivane.

Novi predsjedavajući senatskog Odbora za inostranu politiku, Džozef Bajden, saglasan je sa tom konstatacijom. On je televiziji NBC rekao da je Kongres, odobrenjem da predsjednik može da krene u rat, izgubio mogućnost da detaljno kontroliše operacije u tom konfliktu.
Bajden kaže da postoji samo jedan način da se blokira slanje novih trupa u Irak. Po njegovim riječima, Republikanci u Kongresu moraju zajedno sa Demokratama da pokažu da se javnost toj ideji protivi i da je on već pripremio nacrt rezolucije koju će podnijeti na glasanje.

"Riječ je o rezoluciji koja ne obavezuje predsjednika, ali mu sugeriše da su brojni članovi Senata koji misle da je njegov prijedlog greška. Nadajmo se da će ga to natjerati da još jednom razmotri tu ideju."

Bijela kuća je zvanično odbila da se javno izjasni o tome šta će predsjednik predložiti u svojoj novoj strategiji za Irak, mada se ne negira da je slanje dodatnih trupa jedna od opcija o kojoj se ozbiljno razmišlja. U izvještaju koji je u svom nedjeljnom izdanju objavio Njujork Tajms navedeno je da bi Buš mogao da prelodži privremeno raspoređivanje još 20 hiljada vojnika. Tajms, citirajući neimenovane zvaničnike administracije, takođe navodi da bi predsjednik za projekte rekonstrukcije i zapošljavanja Iračana, mogao da zatraži da Kongres odobri i dodatnu milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG