Linkovi

Nadbiskup Varšave podneo ostavku zbog skandala iz komunističke ere


Novoizabrani varšavski nadbiskup podneo je ostavku pošto je priznao da je, svojedobno, špijunirao za tajne komunističke službe. Vatikan je prihvatio njegovu ostavku, a papa Benedikt XVI zatražio je od odlazećeg nadbiskupa, kardinala Jozefa Glempa, da ostane na položaju dok ne dobije naslednika.

Nadbiskup Stanislav Velgus trebalo je da bude inaugurisan na jutrošnjoj ceremoniji u Varšavi. Medjutim, najprije je iz Vatikana saopštenjo da će umesto te ceremonije biti organizovan svečani ispraćaj dosadašnjeg nadbiskupa, kardinala Jozefa Glempa. Za manje od sat, Vatikan je izdao novo saopštenje u kojem se navodi da je papa Benedikt XVI prihvatio Velgusovu ostavku. Sam Velgus je o ostavci javnost obavestio u varšavskoj katedrali. Neki od vernika, koji su bili prisutni u crkvi, tražili od njega da ostane na položaju.

Velgus je odlučio da napusti položaj zbog špijunskog skandala. Pošto ga je papa Benedikt XVI u decembru najavio kao zamenika kardinala Jozefa Glempa, Velgus je priznao da je svojevremeno imao kontakte sa tajnom policijom bivšeg poljskog komunističkog režima. Velgus je, kako se veruje, pružao informacije o svojim kolegama sveštenicima više od dve decenije, počev od kraja šezdesetih. Velgus je u početku negirao optužbe. Mešutim, skandal je poprimio šire razmere kad su crkveni velikodostojnici u petak objavili da dokumenta u istorijskom institutu ukazuju da je Velgus dobrovoljno saradjivao sa tajnim službama.

Poljski mediji su potom pojačali kampanju pozivajući Velgusa da podnese ostavku, dok je on tvrdio da nije pružao informacije o bilo kome i da nije pokušavao da bilo kome nanese štetu. Velgus je takođe izrazio žaljenje zbog svojih dela.

Vatikan je saopštio da je nakon Velgusove ostavke, papa zamolio 77-godišnjeg nadbiskupa, kardinala Jozefa Glempa, da rukovodi nadbiskupijom dok ne bude imenovan njegov novi zamenik.

XS
SM
MD
LG