Linkovi

U pravoslavnim hramovima proslavljen praznik Rođenja Isusa Hrista - Božić


U pravoslavnim hramovima proslavljen je najradosniji praznik Rođenja Isusa Hrista - Božić. Božić danas obeležavaju Srpska, Ruska, Ukrajinska, Makedonska, Crnogorska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, kao i Koptska crkva u Egiptu. Ostale hrišćanske zajednice vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve noćas su služene ponoćne liturgije, a Božićno bdenje je okončano jutarnjim liturgijama. Srpski patrijarh Pavle Božićnu liturgiju je služio u hramu presvete Bogorodice u Zemunu. Službi je prisustvovao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Patrijarh Pavle je u Božićnoj poslanici pozvao da raskoli i podele prestanu jednom zauvek i poručio da različiti stavovi ne smeju da budu razlog za međusobnu mržnju.

"Sve vas molimo da budete jedno u gospodu, kako bismo svima pokazali čistu veru i svetu slogu, svu lepotu vere u Boga i vere u čoveka božjeg. To će biti onda kada prestanemo da se među sobom delimo na razne načine, najčešće po bezumlju", poručio je patrijarh.

Patrijarh Pavle je Srbe na Kosovu i Metohiji nazvao "ranama Hristovim" i pozvao vernike da se u Crkvi mole i za neprijatelje da uvide da činjenje zla nikome ne donosi dobro. U božićnoj poslanici patrijarh Pavle pozvao je sve na pomirenje i zaželeo da svi čistog srca, punog ljubavi i hrišćanske pokornosti proslave veliki hrišćanski praznik Božić.

Svečane liturgije održane u crkvama SPC i CPC

Mitropoliti Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije i Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvali su građane Crne Gore na pomirenje, mir i slogu. Mitropolit crnogotrsko-primorski Amfilohije rekao da Crna Gora nikada nije svoju sreću i budućnost gradia na neistini. On je, služeći jutros Svetu Božićnu Liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kazao da i danas kao i uvek kroz vekove, kao i u vreme Hristovo, ima ‘’irodovaca’’, koji bi, rekao je "u stvari želeli da Hrista ubiju u ljudskim srcima, da u njegovo ime podmetnu lažno jaje, da podmetnu lažnu crkvu namesto prave Crkve".

Anfilohije je time jasno aludirao na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i mogućnost da se njeno postojanje ozvaniči i novim ustavom Crne Gore, ali se posebno obrušio na izvještavanje Televizije Crne Gora o blagdanima.

"Ne može ovaj narod plaćati javne servise da bi oni po njemu pljuvali, blatili ga, trudili se da ponovo ubijaju Boga u duši naroda. Neće to tako moći. Neka Bog vrati razum tim bivšim ateistima a sada ljudima koji na dojučerašnjem ateizmu i bezbožništvu hoće da grade budućnost Crne Gore", kazao je Amfilohije.

Božić u Rusiji

U oko 600 pravoslavnih hramova u Moskvi, noćas su služene božićne liturgije, a glavnu Božićnu liturgiju služio je u hramu Hrista spasitelja patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi.

Uz prisustvo sveštenstva, državnih zvaničnika, medju kojima je bio i premijer Mihail Fradkov, i oko 5.000 vernika, Aleksij Drugi je poželeo da "radost praznika bude sa svakim čovekom, i da je ljudi unesu u svoje domove".

Liturgiji i svečanom božicnjem doručku, čiji je domaćin bio Aleksij Drugi, prisustvovao je i šef Ekonomskog tima Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji Nenad Popović.

Zbog božićnih praznika, moskovska policija pojačala je mere bezbednosti. Na prilazima Moskvi pojačana je kontrola automobila.

Prema anketi analitičkog centra "Levada", Božić svake godine slavi sve više Rusa. Rezultati istraživanja su pokazali da praznik slavi 69 odsto Rusa, ali da se slavlje ograničava na odlazak u crkvu

Hiljade Kopta na svečanosti u Egiptu

Više hiljada Kopta okupilo se rano jutros na Božićnoj liturgiji u crkvi svetog Marka u Kairu. Liturgiju je služio koptski patrijarh Šenuda Treći.

Medju okupljnim vernicima Koptske crkve, koji danas završavaju 45-dnevni post, bio je i veliki broj mladih. Egipatski predsednik Hosni Mubarak poslao je zvaničnika vlade da u njegovo ime prisustvuje liturgiji.

Koptska zajednica je najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku i prema zvaničnim podacima broji izmedju pet i šest miliona vernika, dok ih prema nezvaničnim podacima te crkve ima 10 miliona.

U Egiptu je Božić, 7. januar, zvanično neradni dan od pre tri godine. Do tada samo Kopti, starosedeoci Egipta, nisu radili na taj dan.

XS
SM
MD
LG