Linkovi

Predsednik Buš suočen sa protivljenjem povećanja broja američkih vojnika u Iraku


Predsednik Buš kaže da, nakon republikanskog poraza na kongresnim izborima u novembru prošle godine, polako uobličava nove ideje i privodi kraju izradu nove strategije za Irak. Nakon nedavnog sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel predsednik Buš je rekao da će definisati jasne ciljeve, koje je neophodno realizovati za uspeh u Iraku:

”Izvesno je da želim da obezbedim da misija bude jasna, precizna i da može biti ispunjena.“

Demokrate, koje su sada na vlasti u oba doma Kongresa kritikuju ideju o privremenom povećanju broja trupa, čak i pre no što je predsednik obelodanio svoje planove. Lider većine u Senatu, Heri Rid, rekao je da bi slanje novih, uz postojećih 140 hiljada vojnika u Iraku, bilo ozbiljna greška.

”Naši vojnici i njihove porodice su već žrtvovali jako mnogo za Irak. Dali su sve od sebe. Vreme je da Iračani obave svoj deo posla.“

U radio poruci demokrata, senator Rid je rekao da bi predsednik trebalo da, u narednih četiri do šest meseci, počne da povlači američke trupe iz Iraka. Predsednik Buš je razgovarao sa senatorima o planovima za Irak i navodno im rekao da će odobriti isključivo privremeno povećanje trupa, ukoliko iračka vlada ponudi izvesne garancije.

Senator iz Demokratske stranke Meri Lendriu prisustvovala je konsultacijama sa predsednikom. Ona kaže da su mnogi zakonodavci iz obe stranke zabrinuti zbog najavljenog slanja novih trupa u Irak:

”Ne samo da mnoge demokrate imaju sumnjaju u ispravnost te ideje, već i mnogi republikanci dovode u pitanje povećanje broja trupa. To je gledište izneto na sastanku sa predsednikom, ali i u diskusiji širom zemlje.“

Ankete o javnom mnjenju ukazuju da većina Amerikanaca sada veruje da je rat u Iraku bio greška. I dok većina republikansih zakondavaca čeka da čuje šta predsednik ima da kaže o Iraku, neki, uključujući senatora Suzan Kolins i kongresmena Heder Vilson, javno se protive povećanju broja trupa. Funkcioneri u Beloj kući kažu da predsednik razume tu rezervisanost. Predsednik Buš je, inače, u svom redovnom nedeljnom radio obraćanju, obećao da će saradjivati sa demokratskim liderima u Kongresu u projektovanju novog budžeta i nastojanjima da se poboljša obrazovanje u zemlji. Buš, medjutim, nije spomenuo Irak. On će, kako je najavljeno, nastaviti da se, tokom predstojeće sedmice, konsultuje sa članovima Kongresa, pre no što naciji saopšti smernice nove strategije za Iraku.

XS
SM
MD
LG