Linkovi

Pravoslavni vernici proslavljaju Badnje veče prazničnim bdenijima


U beogradskoj crkvi Svetog Marka episkop hvostanski Atanasije služi obred za Badnje veče, a prva Božićna liturgija u toj crkvi počinje u ponoć. Patrijarh srpski Pavle služiće u nedelju u crkvi Presvete Bogorodice u Zemunu božićnu liturgiju, kojoj će kako je najavljeno prisustvovati i premijer Vojislav Koštunica.

Posle bogosluženja, u svim hramovima biće pročitana Božićna poslanica patrijarha Pavla i srpskih arhijereja. U ovogodišnjoj božićnoj poslanici patrijarh srpski Pavle pozvao je na izmirenje i prevazilaženje svih razmirica i podela.

O svemu treba promišljati, suočavati različite stavove i raspravljati, ali to ne sme da bude razlog za međusobnu mržnju ili za mržnju prema bilo kome, kaže patrijarh Pavle u božićnoj poslanici.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica kao i predstavnici većine političkih partija čestitali su Božić patrijarhu i svim pravoslavnim vernicima. A svi dnevni listovi koji izlaze u Beogradu posvetili su naslovne strane ovom pravoslavnom prazniku.

Sečom badnjaka na Kosovu počela proslava Božića

Tradicionalnom sečom badnjaka u blizini Gračaničkog jezera, uz jako obezbedjenje lokalne i medjunarodne policije, meštani sela centralnog Kosova počeli proslavu Badnjeg dana. Centralna proslava Božica na Kosovu biće odrzana manastiru Gračanica, a praznik će biti obeležen i u svim ostalim pravoslavnim hramovima na Kosovu, saopšteno je iz eparhije raško-prizrenske. Inace u svim srpskim sredinama sve je podredjeno proslavi božicnih praznika. I pored intenzivnije upotrebe pirotehničkih sredstava situacija je za sada stabilna mada iz sedišta medjunarodne policije neprestano stižu apeli da se gradjani uzdrže od upotrebe istih. Dodajmo i to da su na prilazima sredinama sa srpskom većinom primećene pojačane mere bezbednosti i vece prisustvo medjunarodnih vojnika. Pravoslavnim vernicima čestitke povodom Božica uputili su gotovo svi predstavnici medjunarodnih i lokalnih institucija. Zamenik sefa UNMIK-a, Stiven Šuk izrazio je nadu da će ovaj praznik unaprediti harmoniju i obostrano poštovanje medju gradjanima Kosova svih vera. Vladika raško-prizreski Artemije pozvao je Srbe da sačuvaju hrabrost i optimizam za bolju budućnost u teškim uslovima. Pravoslavnim vernicima telegram čestitke uputio je i premijer privremene vlade Kosova, Agim Čeku.

SPC i CPC i ove godine su na Cetinju badnjake naložile odvojeno

Mitropopolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i Crnogorska pravoslavna crkva i ove godine su na Cetinju badnjake naložile odvojeno.

"Neka radost ispuni naša srca i domove, obasja ovaj i sve gradove i sve narode na svetu i da svi poznaju samo jednog boga", rekao je na ceremoniji loženja badnjaka ispred Cetinjskog manastira mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Badnjak su na par stotina metara udaljenosti, ispred Dvora Kralja Nikole, naložile i pristalice CPCčiji je mitropolit Mihailo rekao da se danas i na "svetom Cetinju podižu međe podela i otima ono što su preci krvlju i znojem gradili i podarili".

"Smetamo im u našoj slobodnoj kući, na našoj slobodnoj zemlji, pod vedrim nebom, daleko od naših hramova koje su naši preci hodeći hristovim putem ostavljali u amanet potomstvu", kazao je Mihailo aludirajući na Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC i sporenja oko imovine.

Mihailo je pozvao SPC i nadležne državne organe u Crnoj Gori na "razgovor i dogovor" u cilju zajedničkog napredka.

Ceremonije loženja badnjaka su protekle u miru, a prisustvovalo im je manje ljudi nego prethodnih 15 godina, otkako se na Cetinju badnjaci lože odvojeno.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC-a i CPC su i ove godine širom Crne Gore organizovale odvojeno loženje badnjaka. Posle Cetinja dve crkve će badnjake naložiti u Podgorici, Nikšiću, na severu Crne Gore i pojedinim primorskim gradovima. Najviše sporenja izazvala je odluka lokalnih vlasti u Nikšiću da CPC-u dozvoli loženje badnjaka u centru grada.

Protestvovali su eparhija budimljansko-nikšićka i deo opozicije, optužujući vlast da "prvocira" vernike u Nikšiću i "rizikuje mir i stabilnost" u tom gradu. Policija je ranije saopštila da "nema razloga za strah od incidenata".

XS
SM
MD
LG