Linkovi

Svetska autoindustrija ozbiljno se potrudila da udovolji mušterijama


Na sajmovima su predstavljeni automobili sa najsavremenijom tehnologijom uključujući navigacione uređaje i auto-parking.

Neki od najnovijih modela predstavljeni su u oktobru, u Johanezburgu, na najvećem sajmu automobila u Africi. Posetioci Afrika Expoa su mogli da vide više od 500 novih vozila. Među njima Ford Losis – automobil koji bi trebalo da predstavlja novu generaciju svojevremeno izuzetno popularnog Forda Mondea. Najovije serije Jaguara i Kadilaka, takođe su privukle veliku pažnju ljubitelja četvorotočkaša. Stiven Perin, direktor globalnog marketinga za Jaguar, kaže da se novi sportski model XK pokazao vrlo uspešnim poduhvatom.

Savremeni dizajn, najbolja aluminijumska struktura i najsavremenija tehnologija... samo su neki od detalja kojima su se dizajneri Jaguara pokušali dodvoriti vozačima. Takođe u Johanesburgu, predstavljena su tehnološka pomagala za policijske automobile.

Iako na prvi pogled deluje kao obično patrolno policijsko vozilo iz Los Anđelesa, LAPD Smart Kar, ili pametni policijski auto nije ni po čemu običan. Policajci i inspektori ga zovu mobilnom policijskom stanicom – i ima sve od laptop računara, preko video kamera i bežičnih umreženih uređaja... Kolor video kamera postavljena pred šoferšajbnu omogućava digitalno zumiranje, a ima i mogućnost noćnog snimanja i posmatranja. Svi uređaji vezani su na laptop, koji se nalazi na instrument tabli... Tokom ove godine, policajcima u Los Anđelesu biće omogućeno da, zahvaljujući video linku, na svojim ekranima posmatraju i ono što beleže kamere sa drugih policijskih automobila... Smart Kar takođe ima mogućnost skeniranja i analize registarskih tablica, zahvaljujući paru kamera koje su instalirane na krovu. Podaci o tablicama automatski se upoređuju sa bazom podataka o ukradenim i drugim sumnjivim vozilima. LAPD će ove godine u svom voznom parku imati 20 ovakvih vozila.

2006. godinu obeležila je i tehnologija autoparkiranja. Nekoliko kompanija pokušava da osvoji srca kupaca koji imaju problema na parkingu, posebno u većim gradovima. Novi Lexus LS 460 ima sistem za autoparkiranje, koji se sastoji od senzora, kamera i radara. Ovome automobilu, da bi se parkirao, šofer nije potreban.

BMW, DaimlerChrysler i Toyota takođe razvijaju sličnu tehnologiuju koja sve do sada nije bila dio nijednog komercijalnog paketa. Lexus LS 460 je prvi takav sistem i košta 61.000 dolara. U septembru je na autošouu u Parizu naglasak bio na tzv. hibridnim vozilima. Prikazano je 60-tak novih dizajna i koncepcija iz svih krajeva sveta – od Kine do Detroita.

Mnogi predstavljeni hibridi su miks tehnologija – motora sa unutrašnjim sagorjevanjem benzina, motora koje pokreće vodonik i elektromotora. Pored toga, autoindustrija je veliku pažnju protekle godine poklonila kočionim i sistemima za bezbednost. Pored toga, kompanija Venturi predstavila se sebi svojstvenim vozilom – Astrolabom, koje pokreće elektromotor sa solarnim napajanjem. Ovo vozilo već dostiže brzinu od 120 kilometara na sat.

XS
SM
MD
LG