Linkovi

Nuri Al Maliki objavio plan za obuzdavanje nasilja u Bagdadu


U govoru povodom godišnjice Iračke armije, Maliki je najavio obračun sa ekstremistima u Bagdadu, bez obzira na njihovu versku ili političku pripadnost. Rekao je da iračke oružane snage neće nikome dozvoliti da izigrava zamenu demokratski izabranim vlastima i da će Amerikancima predvođene koalicione vojne snage osigurati da se novi bezbednosni plan primenjuje. Maliki je putem video linka razgovarao sa američkim predsednikom, Džordžom Bušom, koji bi u narednih nekoliko dana trebalo da objavi svoju novu strategiju za Irak. Američka vojska u Iraku objavila je, u međuvremenu, da su koalicione snage ubile četvoro terorista i zarobile jednu naoružanu osobu tokom racije u Bagdadu. Američke trupe sprovele su raciju u delu grada u kome se prave improvizovane eksplozivne naprave. Takođe danas, šef bagdadske policije preživeo je bombaški napad u kome je poginuo jedan, a ranjeno još šest policajaca. Na jugu zemlje, pronađena su tela dvoje iračkih prevodilaca koji su, zajedno sa jednim Amerikancem, juče kinapovani u Basri. O sudbini otetog Amerikanca još nema pouzdanih informacija.

Dnevnik Vašington Post objavio je danas detalje izveštaa o ubistvu petoro nenaoružanih Iračana u gradu Haditi koje su u novembru 2005. godine, prema navodima očevidaca počinili američki marinci. Objavljeni tekst uključuje i deo izveštaja vojnog istražitelja u kome se citira jedan irački vojnik koji se u trenutku incidenta nalazio u marinskom konvoju. Vojnik je rekao da su marinci, odmah pošto je u eksploziji bombe poginuo jedan njihov saborac, odmah počeli da ubijaju iračke civile koje su izvukli iz jednog taksija. Vašington post piše da je Iračane, jednog po jednog, ubijao marinski narednik, Frenk Vuterić. Tog dana u Haditi su ubijena 24 iračka civila. Narednik Vuterić i još troje marinaca pred američkim vojnim sudom odgovaraju za ubistvo civila.

Premijer Maliki je u današnjem govoru zapretio i da će Irak revidirati odnose sa svakom zemljom koja kritikuje njegovu vladu zbog pogubljenja bivšeg diktatora Sadama Huseina. Maliki je rekao da je Sadam ima fer suđenje i da njegovo vešanje nije bilo politička odluka. Način pogubljenja je stvar našeg zakona, rekao je Maliki odbacujući kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava i pojedinih vlada koje su kritikovale način na koji je Sadam pogubljen.

XS
SM
MD
LG