Linkovi

Ilegalna trgovina ručnim i lakim oružjem cveta u pod saharskoj Africi


Veliki ratovi dvadesetog veka su povećali legalnu trgovinu oružjem. Medjutim, kraj Hladnog rata i prelazak sa medjunarodnih na lokalne i regionalne konflikte, premestili su trgovinu ručnim i lakim oružjem u sivu zonu koju je teško nadgledati.

Danas su brokeri i njihove mreže posrednika i podugovarača sve umešaniji u prodaju oružja pobunjeničkim organizacijama koje se bore u zemljama u razvoju.

”Ovo je jedan od aviona koji dolaze u Demokratsku Republiku Kongo. Njegova registracija je potpuno izmišljena i to je manje-više normalno.“

Beri Vud, stručnjak za oružje u organizaciji “Amnesty International“, objašnjava kako zabranjeno oružje stiže u Demokratsku Republiku Kongo. Vud, inače koautor nedavno objavljene studije o ilegalnoj prodaji oružja, kaže da je za to potrebna velika stručnost i da može da obuhvati ljude sa mnogih kontinenata. Krajnje odredište tog oružja je najčešće Afrika.

”Evo još jednog aviona bez ikakvog obeležja kojim su, ne tako davno, jednostavno dopremljene neke zelene kutije u Entebe.“

Ujedinjene nacije smatraju da je u ratom zahvaćenoj pokrajini Darfur u Sudanu, najteža humanitarna katastrofa na svetu. Otkako je 2003. buknuo rat izmedju arapskih paravojnih snaga koje podržava vlada i pobunjeničkih organizacija, poginulo je oko 200 hiljada ljudi. Hilde Jani Skorpen iz norveškog Ministarstva inostranih poslova kaže da je ilegalna prodaja lakog oružja opasna za medjunarodni mir i bezbednost i da ozbiljno remeti razvoj.

”Uloga Ujedinjenih nacija u borbi protiv ilegalne prodaje lakog i ručnog oružja je čvrsto utemeljena. Nedavna odluka Generalne skupštine da počne rad na sporazumu o trgovini oružjem je ključni korak ka kontroli medjunarodne trgovine oružjem.“

Ta prodaja, prema procenama Svetske organizacije, dovodi do više od 1300 smrtnih slučajeva dnevno, kaže stručnjak za lako oružje Kit Kraus.

”Prodavac je spreman da plati znatno više od tržišne cene, jer po zakonu nema pravo da kupi to oružje.“

Ilegalna trgovina lakim i ručnim oružjem širi se po celom svetu. Vud kaže da se tokom protekle decenije preprodaja oružja proširila od pojedinih snabdevača na globalnije tržište. Proučavanje arhiva iz Ruande ukazuje na mreže dilera lakim oružjem, zapravo snabdevača počinilaca genocida u Ruandi. Hutu ekstremisti su pobili više od 800 hiljada Tutsija i umerenih Hutua u proleće 1994. godine. Njih su oružjem, kako kaže Vud, snabdeli dileri iz nekoliko zemalja, među kojima su i Belgija, Britanija, Italija, Albanija i Izrael. Poboljšani transport i komunikacija uz pomoć interneta, proširili su domašaj trgovaca lakim oružjem. Jedan broker koji raspolaže mobilnim telefonom, leptop kompjuterom i avionskom kartom, može da zaključi ugovore i predje iz jedne zemlje u drugu bez ikakve kontrole. A praktično je nemoguće sudski goniti nekoga za krivično delo, ukoliko ne može da se utvrdi pravna nadležnost pod kojom je ono počinjeno.

XS
SM
MD
LG