Linkovi

Abas i Hanije postigli dogovor: Konačno primirje?


Palestinski predsednik Mahmud Abas u ime pokreta Fatah i premijer Ismail Hanije u ime rivalskog pokreta Hamas složili su se na sastanku da povuku sve oružane snage koje su prethodnih dana učestvovale u sukobima. Do hitnog sastanka je došlo posle krvavog dana na Zapadnoj obali kada su, u akciji izraelske vojske poginula četvorica palestinskih civila.

"Okončaćemo sve oružane sukobe na ulicama", izjavio je Hanije posle sastanka, dok Aas nije želo da da bilo kakav komentar.

Samo nekoliko časova pre susreta palestinskog predsednika i premijera, šef jedne od službi bezbednosti bliskoj Abasu, pukovnik Mohamed Gajeb, ubijen je u bombaškom napadu Hamasa na njegovu kuću. U sukobu oko njegove kuće poginula su četvorica Gajebovih telohanitelja, Gajeb i jedan pripadnik Hamasa, dok je oko 30 ljudi ranjeno, među kojima osmoro dece. Posle jučerašnje racije u kojoj su stradala četvorica Palestinca, a 20 je ranjeno, izraleski premijer Ehud Olmert izvinio se zbog civilnih žrtava, ali je ustvrdio da je operacija bila neophodna kako bi se Izrael zaštitio od terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG