Linkovi

Vođe demokrata u Kongresu apeluju na Buša da ne šalje dodatne trupe u Irak


Čelnici demokratske većine u Kongresu pozivaju predsednika Buša da ne povećava broj američkih vojnika u Iraku. Taj zahtev je Bušu upućen pismeno, dok se američki predsednik priprema da iduće nedelje objavi novu strategiju za Irak koja možda uključuje katrkoročno povećanje obima snaga.

U pismu predsedniku Bušu, predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, i vodja demokratske većine u Senatu, Heri Rid, smatraju povećanje broja američkih vojnika lošim strateškim potezom koji bi samo ugrozio Amerikance koji su već tamo i stavio ogroman prititisak na već opterećene američke oružane snage.

Prema novinskim izveštajima, predsednik Buš možda planira da iduće nedelje predloži privremeno stacioniranje dodatnih 20 hiljada vojnika u Iraku. Pelosijeva i Rid su apelovali na predsednika da kroz četiri do šest meseci pokrene povlačenje američkih snaga iz Iraka i da promeni njihov zadatak sa borbene misije na obuku i logističku podršku. Senator Rid je nedavno izneo slično mišljenje:

“Nov predsednikov plan mora da obezbedi da Iračani preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnosti i da se naše snage povuku iz tog gradjanskog rata.”

Senator Džo Bajden, predsedavajući Senatskog odbora za oružane sange, takodje se protivi kratkoročnom povećanju obima američkih snaga u Iraku. U intervjuu koji je juče objavio list Vašington post, senator Bajden je izrazio uverenje da su visoki zvaničnici Bušove adminsitracije shvatili da su izgubili rat i da sada jednostavno pokušavaju da odlože katastrofu -- kako bi se sa njom nosio sledeći američki predsednik. Medjutim, republikanski senator Džon Mekejn, član istog senatskog odbora i bivši ratni zarobljenik u Vijetnamu, osporava tačnost Bajdenove tvrdnje.

“Verujem da se taj rat još uvek može dobiti. Ali, da bismo to ostvarili, potrebno je da povlačimo samo prave poteze i da Iračani odrade svoj deo posla.”

Sličan stav zastupa i senator Džo Liberman, koji je istupio iz Demokratske stranke i kao nezavisni kandidat pobedio na novembarskim izborima.

“Potrebno je da ponovo uspostavimo bezbedno okruženje kako bi iračka politika i ekonomija mogle da se oporave.“

Ključni odbori Senata i Predstavničkog doma planiraju ideće sedmice niz pretresa o ratu u Iraku. Očekuje se da sekretar za odbranu, Robert Gejts, i načelnik Združenih generalštabova, general Piter Pejs, svedoče na Kapitol hilu pošto predsednik Buš u govoru naciji iznese smernice svoje nove stragetije.

XS
SM
MD
LG