Linkovi

Tragovi metana na najvećem Saturnovom mesecu, Titanu


Američki naučnici su pronašli jezera na Titanu, najvećem mesecu druge po veličini planete u našem solarnom sistemu, Saturnu. Medjutim, to nisu jezera sa vodom, nego baseni metana, hidrougljenika koji po svemu sudeći pada na Titan kao što kiša pada na Zemlju.

Titan je drugi po veličini mesec u celom solarnom sistemu, a naučnike interesuje zbog toga što pomišljaju da je njegova egzotična atmosfera - bogata metanom - slična Zemljinoj atmosferi pre nego što je u njoj počeo da preovlađuje kiseonik. Pošto metan dominira atmosferom tog meseca, naučnici se već dugo pitaju da li on ima jezera ili okeane metana, ali gusta metanska isparenja koja ga okružuju, zaklanjaju ga od pogleda. Tim naučnika pod vođstvom Elen Stofan, iz Istraživačkog centra “Proksemi” u Virdžiniji i sa londonskog Juniversiti koledža, sada ima odgovor. On se zasniva na radarskim snimcima severne hemisfere Titana, koje je u julu prošle godine napravio satelit “Kasini” američke Agencije za istraživanje svemira.

“Na sve strane su jezera. Videli smo veoma mnogo jezera, u stvari više od 75, a neka od njih su prilično velika.”

Elen Stofan kaže da Titanova jezera variraju u prečniku od 3 do 70 kilometara. Ali, kako je ona sigurna da je reč o jezerima? Deo odgovora se zasniva na načinu na koji su se radarski zraci sa “Kasinija” odbijali i vraćali na satelit. Naučnici su u izveštaju u časopisu “Nature” objavili da nisko odbijanje sa tih površina ukazuje da su one glatke, što nagoveštava da su načinjene od tečnosti, stenja ili leda. Medjutim, Stofan kaže da dodatne karakteristike idu u prilog pretpostavci da je reč o tečnosti.

“Te povšine su vrlo slične jezerima na zemlji. Imaju kanale koji se ulivaju u njih, kao što se na zemlji reke ulivaju u jezera. Njihov oblik, obale, svi geološki aspekti jezera, veoma su slični.”

Metan na Titanu je tečan, pošto je mesec toliko hladan da se ono što je na Zemlji gas, kondenzuje zbog tako velike udaljenosti od Sunca. U komentaru koji je objavljen uz studiju, astrofizičar Kristof Sotan sa Univerziteta u Nantu u Francuskoj, piše da ta otkrića predstavljaju nove jake dokaze da metan na Saturnovom mesecu ima istu ulogu kao voda na Zemlji. Elen Stofan ukazuje da je Titan jedino drugo telo u solarnom sistemu na kojem postoji tečni ciklus kao na Zemlji. Tečnost se isparava sa površine, ta para se tokom vremena zgusne i kiša obnavlja rezervoare tečnosti.

“Očigledno je da je u jednom trenutku prošlosti to imao Mars, ali se na Titanu to događa sad, što je izuzetno uzbudljivo sa naučničkog gledišta zbog toga što možemo da proučavamo klimatske uslove i razumemo kako taj ciklus funkcioniše - ako bismo to mogli da proučavamo samo na Zemlji, razumevanje bi bilo ograničeno. Prema tome, kada je reč o dugoročnom razumevanju klimatskih promena, promena nebeskih tela, Titan ima mnogo toga da nam saopšti.”

Kristof Sotan sa Univerziteta u Nantu, piše da je Zemlja jedino planetarno telo koje je dinamičnije od Titana, dodajući da ih je oblikovao sličan proces.

XS
SM
MD
LG