Linkovi

Olmert i Mubarak pokušavaju da ožive mirovni proces


Izraelski premijer Ehud Olmert i egipatski predsednik Hosni Mubarak su se sastali da bi pokušali da ožive zastale izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Obraćajući se novinarima u Šarm el-Šeiku, Mubarak je kritikovao izraelski upad u Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali i zatražio prekid nasilja koje – kako je rekao – ometa mirovni proces.

U Ramali su poginula četiri Palestinca. Uzvraćajući, Olmert se izvinio za palestinske žrtve, objasnivši da je cilj upada bila zaštita Izraelaca od terorista. U izraelskim novinama se inače navodi da je navodni terorista koga je Izrael tražio, uspeo da pobegne.

Kina za nastavak pregovora o iranskom programu

Kineski državni savetnik, Tang Đijašuan, zatražio je da međunarodna zajednica nastavi pregovore o iranskom spornom nuklearnom programu.

U razgovoru sa najvišim iranskim pregovaračem o nuklearnim pitanjima Alijem Laridžanijem, Tang je rekao da je Kina opredeljena za miroljubovo i diplomatsko rešenje i da je obnova dijaloga jedini put za sve strane da dođu do sporazuma o nuklearnom pitanju.

Laridžani je rekao da Iran takođe traži «razumno rešenje» putem razgovora, istakavši da će iranski zvaničnici nastaviti da poštuju Sporazum o neširenju nuklearniog oružja.

Američka mornarica u priobalju Somalije

Mornarica Sjedinjenih Država je saopštila da 10 američkih i koalicionih ratnih brodova patrolira vodama Somalije da spreči bekstvo osumnjičenih terorista morskim putem.

Regionalna komanda Mornarice u Bahreinu je danas saopštila da mornari iz tih brodova pretresaju osumnjičene brodove da bi proverili da se na njima ne krije neki od traženih terorista.

Portparol Mornarice je saopštio da do sada međutim nije pronađena nijedna sumnjiva osoba.

Eksplozije na Korzici

Serija eksplozija je noćas uzdrmala Korziku, a osoba za koju se sumnja da je podmetala neke od eksplozivnih naprava je poginula.

Nadležni su saopštili da su od eksplozija oštećene banka i porezničke kancelarije u prestonici Korzike, Ajačiju. J

oš niko nije preuzeo odgovornost za ove eksplozije, ali separatisti na ostrvu redovno izvode noćne napade na objekte koji su u vezi sa francuskim vlastima i kuće za odmor koje nisu u vlasništvu Korzikanaca.

XS
SM
MD
LG