Linkovi

Moguće odlaganje pogubljenja Sadamovih saučesnika


Bela kuća traži od iračkih zvaničnika da vešanje dvojice kooptuženika Sadama Huseina izvedu sa – kako se navodi – «odgovarajućom pažnjom».

U medijskim izveštajima se ukazuje da bi vešanje Barzana al-Tikritija, Sadamovog polubrata i bivšeg šefa obaveštajne službe i Avada al-Bandera, bivšeg predsednika Revolucionarnog suda, moglo da bude odloženo.

Nešto ranije, komesarka Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Luiza Arbur, izrazila je zabrinutost u pogledu «pravičnosti i nepristrasnosti» njihovog suđenja. Nastavlja se i međunarodno kritikovanje načina na koji je obešen Sadam Husein, a irački zvaničnici nastavljaju istragu nedozvoljenog snimanja egzekucije telefonskom kamerom.

U međuvremenu, policija u Maroku saopštila je da je uhapsila 26 ljudi povezanih sa radikalnom islamističkom ćelijom koja je regrutovala dobrovoljce za rat u Iraku.

Policija je tu grupu nazvala «terorističkom strukturom», koja ima ideološke i finansijske veze sa nekoliko terorističkih organizacija među kojima su i Al kaida i alžirska Salafistička organizacija za molitvu i borbu. Uhapšenima će biti suđeno na osnovu antiterorističkih zakona.

XS
SM
MD
LG