Linkovi

Negroponte se vraća u Stejt dipartment kao novi zamenik državnog sekretara


Zvaničnici Bušove administracije kažu da nacionalni direktor obaveštajnih službI, Džon Negroponte, napušta taj položaj i vraća se u Stejt department, gde će biti zamenik državnog sekretara, Kondolize Rajs. Negroponte je prethodno bio američki ambasador u Iraku i predstavnik SAD u UN. Izvešptaj novinara Glasa Amerike Dejvida Golasta.

Mada bi predsednik Buš to tek trebalo zvanično da saopšti, funkcioneri u Stejt departmentu već govore da će se Negroponte vratiti u Stejt Department na položaj zamenika državnog sekretara. Ta funkcija upražnjena je u julu, odlaskom Roberta Zelika. 67-godišnji Negroponte je prekinuo dugogodišnju diplomatsku karijeru u aprilu 2005. godine, kako bi preuzeo dužnost prvog Nacionalnog direktora obaveštajnih službi, čiji je zadatak da - u skladu sa mandatom koji je izglasao Kongres - pospeši koordinaciju Centralne obaveštajne agencije, Sekretarijata za odbranu i drugih agencija koje imaju obaveštajne funkcije.

Ukoliko se transfer u Stejt dipartment obistini, delovaće to kao degradacija političkog položaja Džona Negropontea. Bivši američki ambasador u Iraku će ipak, kako se očekuje, imati ključnu ulogu da sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs formuliše politiku prema Iraku i Bliskom istoku.

U neformalnom razgovoru sa novinarima, predstavnik Stejt Departmenta, Šon MekKormak rekao je da će Bela kuća dati konkretnije informacije o tom imenovanju. Međutim, Mekormak je rekao da će Negroponte biti “veliko pojačanje“ u ključnom trenutku za američku diplomatiju:

”On je pravi diplomata. Neko ko je bio bio ambasador u Hodnurasu, Meksiku, na Filipinima, u Ujedinjenim nacijama i Iraku. Neko ko je blizak i vrlo dobar saradnik državnog sekretara. Negroponte takodje uživa veliko poverenje predsednika. On je svakako sposobna ličnost, čovek izvanrednog prosudjivanja sa dokazanim iskustvom na rukovodećem položaju.“

Prelazak Negropontea u Stejt department označiće nastavak izmena u nacionalnom bezbednosnom timu predsednika Buša, koji je već dobio Roberta Gejtsa umesto bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda.

Njujork Tajms i Vašington Post su izvestili da je najozbiljniji kandidat za novog nacionalnog direktora obaveštajnih službi penzionisani mornarički vice-admiral Majkl MekKonel. On je bio šef Nacionalne bezbednosne agencije sredinom devedesetih, pre no što je postao šef obaveštajne službe Komande združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država.

U Stejt departmentu bi takodje trebalo da bude popunjeno mesto ambasadora u Ujedinjenim nacijama, upražnjeno pošto je istekao privremeni mandat Džona Boltona. Portparol Stejt Dipartmenta, MekKormak, takodje je rekao da državni sekretar Kondoliza Rajs ima nameru da imenuje i novog savetnika, koji će zameniti Filipa Zelikova. Zelikov, blizak saradnik državnog sekretara, podneo je ostavku u novembru.

XS
SM
MD
LG