Linkovi

Žena prvi put predsedava Predstavničkim domom, Demokrate kontrolišu oba doma Kongresa


Prvi put u poslednjih 12 godina zakonodavci iz redova Demokratske stranke imaju većinu u oba doma američkog Kongresa. Kako sa Kapitol hila izveštava, Den Robinson, zakonodavac Nensi Pelozi postala je predsednica Predstavničkog doma. Ona je prva žena na tom položaju.

U skladu sa rezultatima novembarskih izobra, ravnoteža snaga u Kongresu se promenila. Demokrate imaju 233 mesta u Predstavničkom domu, a Republikanci 202. I u Senatu demokrate imaju prednost, mada skromniju -- 51:49.

Nensi Pelozi, liberalni zakonodavac iz Kalifornije, postala je - preuzimanjem dužnosti predsednice Predstavničkog doma - najuticajnija žena u istoriji američke vlasti i druga ličnost u hijerarhiji, posle potpredsenika Čejnija, u slučaju da se neplanirano uprazni najviši položaj u Beloj kući. Pelozijeva je rešena da sprovede demokratski ”Plan od stotinu sati“ koji se odnosi na zakonodavne korake umsrene protiv korupcije u Kongresu i ublaženje ekonomskih tegoba prosečnih Amerikanaca.

"Stotinu sati da bi ovo postao najčestitiji i najotvoreniji Kongres u našoj istoriji; stotinu sati za povećanje minimalne satnice, za smanjenje obrazovnih troškova za naše studente, za zdravstveno osiguranje koje je dostupno svakom džepu, za našu zemlju da bude bezbednija".

Da bi ostvarili te ciljeve, Pelozijeva i demokratski lideri u Kongresu blokiraće republikansku manjinu, koja želi da predloži amandmane ili alternativne mere za 6 ključnih zakonskih predloga. Republikanci stoga tvrde da Demokrate već krše izborno obećanje da će atmosfera u zakonodavnom telu biti mnogo uljudnija, dok Demokrate uzvraćaju da je njihova taktika neophodna kako bi ostvarili svoje prve ciljeve.

Vodja demokratske većine u Senatu, Heri Rid, obratio se vodji republikanske manjine Miču Mekonelu izrazivši želju da dvostranačka saradnja bude ispoštovana -- koliko je to moguće. Na pitanje u kojoj je meri ta saradnja moguća u svetlu ozbiljnih spornih pitanja, kao što je rat u Iraku, senator Rid je uzvratio:

"Irak je tu gde je. Zemlje je tu gde je. Irak je nešto na čemu moramo da radimo, i to ćemo i učiniti. Ali, nećemo skrenuti našu pažnju sa onoga što mora da se obavi -- u ovoj zemlji."

Tokom predstojećih nedelja odbori Predstavničkog doma i Senata biće preokupirani Irakom dok se očekuje predlog predsednika Buša o novom pristupu ratu u toj zemlji.

Mada Program od stotinu sati počinje zvanično tek iduće sedmice, prvi dan novog zasedanja počeo je razmatranjem predloga u Predstavničkom domu da se postave nova ograničenja na odnose izmedju zakonodavaca i lobista, što svakako ukazuje na rešenost Demokrata da podsete na činjenicu da je mandat republikanske većine u Kongresu bio propraćen skandalima.

XS
SM
MD
LG