Linkovi

Predsednik Buš spreman da sarađuje sa novim Kongresom


Američki predsednik Džordž Buš kaže da je spreman da radi sa liderima opozicione Demokrataske stranke koji sutra i zvanično preuzimaju kontrolu nad oba doma američkog Kongresa.

Predsednik Buš kaže da Nova godina donosi nove mogućnosti za napredak, i dodaje da sa zadovoljstvom očekuje saradnju sa novim sastavom Kongresa.

"Kongres se izmenio, ali naše obaveze prema zemlji se ne menjaju. Članovi 110. Kongresa će sutra položiti zakletvu i ja im čestitam. Pozdravljam njihov dolazak u grad i sa zadovoljstvom očekujem rad sa njima", rekao je predsednik Buš.

Predsednik Buš je rekao da ga ohrabruju produktivni sastanci sa lidereima obe stranke, dodavši da je vreme da se politika ostavi po strani i usredsredi na budućnost zemlje. Demokrate su na izborima prošlog novembra, koji su se najvećim delom lomili oko nezadovoljstva birača zbog rata u Iraku, dobile kontrolu i nad Predstavničkim domom i nad Senatom. Dok predsednik priprema, kako kaže, novi put napred u Iraku, demokratski lideri nameravaju da počnu rad unutrašnje-političkim pitanjima, među kojima je i povećanje minimalne cene rada.

Predsednik Buš kaže da bi novi Kongres trebalo da osigura pametno trošenje novca i da bi zakonodavci trebalo da reformišu federalni penzijski program i subvencionišu zdravstveno osiguranje. Predsednik želi da mu demokrate omoguće da stavi veto na odvojene predloge i obuzdaju troškove za dodatne programe, kojima se novac usmerava na specifične projekte u pojedinačnim izbornim jedinicama.

"Važna poruka ovih izbora koju bismo svi trebali da prihvatimo, jeste da ljudi hoće da se prekine tajnoviti proces zahvaljujući kojem su oni koji imaju veze u Vašingtonu u stanju da usmere milijarde dolara na projekte, od kojih mnoge Kongres nikada nije razmatrao niti je za njih glasao", istakao je Buš.

Predsednik Buš je najavio da će Kongresu uputiti predlog petogodišnjeg budžeta kojim bi se federalni budžet uravnotežio do 2012. Tim predlogom, kako je rekao, ograničilo bi se trošenje, ali bi i dalje bio finansiran rat protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG