Linkovi

Bivši američki predsednik Džerald Ford sahranjen u svom rodnom gradu Grend Repidsu


Trideset-osmi predsednik Sjedinjenih Država, Džerald Ford, sahranjen je danas u svom rodnom mestu Grend Repids u Mièigenu, posle višednevnih javnih i privatnih komemorativnih službi.

Od utorka kada je kovčeg sa posmrtnim ostacima 38. američkog predsednika izložen u njegovom muzeju, pored njega postojano prolaze ožalošćeni građani, a većina njih stajala je u redu satima. Kovčeg je tokom jučerašnjeg dana prebačen iz prestonice Vašingtona u Grend Repids, gde su ga na ulicama grada, dočekale na desetine građana.

Danas u toku dana, kovčeg je prenet iz predsednikovog muzeja u episkopalnu crkvu u kojoj je održana služba, posle koje je predsednik sahranjen u okviru muzejskog kompleksa. O predsedniku Fordu, koji je preminuo prošle nedelje u Kaliforniji u 94. godini života, govorili su doskorašnji sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, koji je služio i u Fordovoj administraciji, i Džimi Karter, koji je Forda porazio na predsednièkim izborima 1976. godine.

Tokom jučerašnje službe u Nacionalnoj katedrali predsednik Buš nazvao je Džeralda Forda čovekom čiji je karakter doprineo smirenosti i isceljenju nacije u jednom od najtežih trenutaka u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG