Linkovi

Uhapšena osoba koja je bez dozvole snimila pogubljenje Sadama Huseina


Jedan irački zvaničnik saopštio je da su osobe za koje se veruje da su tajno načinile video snimak vešanja Sadama Huseina pomoću kamere na mobilnom telefonu, uhapšene i da se saslušavaju. Snimak, na kojem se vidi kako svedoci vešanja ismevaju bivšeg predsednika nekoliko trenutaka pre nego što je bio obešen, izazvao je gnev sunita u Iraku i drugde.

Savetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija danas je saopštio da je jedna osoba uhapšena i da se saslušava u vezi sa snimkom Sadamovog vešanja, ali identitet te osobe nije objavljen. Uprkos lošem zvuku i zrnastoj slici, na snimku se jasno prepoznaje bivši irački tiranin na vešalima i potom, na nekim verzijama objavljenim na internetu, njegovo propadanje kroz otvor na podu i smrt.

Na tonskom snimku, jasno se razaznaju glasovi prisutnih koji Sadamu, u poslednjim trenucima, upućuju pogrde, poručuju mu da "ide u pakao" i skandiraju imena dvojice njegovih šiitskih suparnika. Bivši diktator ih pita "da li je to način na koji kao muškarci iskazujete svoju hrabrost" i takođe im odvraća da "idu u pakao". Iračka vlada je juče objavila da pokreće istragu, uz saopštenje da je vešanju prisustvovalo ukupno 17 osoba.

Munkit al-Farun, jedan od tužilaca na suđenju koje je Sadama odvelo na vešala, bio je jedan od svedoka tog čina. On tvrdi da su samo dva prisutna zvaničnika imala telefone sa kamerom i kaže da zna ko su, ali da neće javno da obelodani njihova imena. U nekim prethodnim izveštajima, Farun je navodno optužio iračkog savetnika za nacionalnu bezbednost, Mufaka al-Rubaiju, da je jedan od dvojice koji su mobilnim telefonom snimili vešanje, ali je on kasnije demantovao te izveštaje. Suniti u Iraku i Jordanu su posle vešanja organizovali demonstracije, tvrdeći da je ono čin šiitske osvete, a pretežno šiitska vlada trpi kritike ostalih islamskih država pošto je vešanje obavljeno pred sam početak važnog islamskog praznika.

U međuvremenu, mediji prenose da će još dva Sadamova saradnika koja su 1982. učestvovala u ubistvu 148 šiita u Dudžailu, za koje je i Sadam osuđen, ubrzo – možda već sutra - biti takođe obešena. To su Sadamov polubrat Barzan Ibrahim al-Tikriti, šef obaveštajne službe u vreme zločina u Dudžailu i predsednik Revolucionarnog suda, koji je izrekao smrtne kazne žrtvama iz tog grada. Irački sud koji je ovoj dvojici potvrdio smrtne kazne, saopštio je da one moraju biti izvršene do 27. ovog meseca. Na dan Sadamovog vešanja, savetnik za nacionalnu bezbednost Al-Rubaije je izjavio da vlada hoće da obesi bivšeg diktatora samog, da bi – kako se doslovno izrazio – to bio "poseban dan" Sadama Huseina.

Američka vojska saopštila je da su koalicione snage u nekoliko napada u Ramadiju danas uhapsile 23 osumnjičenih terorista, koji su povezani sa visokim vođama al-Kaide. U drugom saopštenju vojske navodi se da je je irački sud odredio smrtnu kaznu za trojicu stranih terorista, koji su osuđeni zbog terorističkih aktivnosti u vezi sa al-Kaidom. Jedan Saudijac, jedan Sirijac i jedan državljanin Sudana samo su trojica od ukupno 48 zatvorenika koje je Krivični sud Iraka proglasio krivim prošlog meseca. Američka vojska danas je objavila i da je jedan njen pripadnik u nedelju poginuo u eksploziji bombe pored puta južno od Bagdada.

XS
SM
MD
LG