Linkovi

Zvanični Vašington danas se oprostio od bivšeg predsednika Džeralda Forda


U Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu danas je odata pošta bivšem predsedniku Džeraldu Fordu, koji je umro prošle nedelje u 94. godini života. Na komemoraciji su se od predsednika Forda oprostili predsednik Džordž Buš, njegov otac, bivši predsednik Džordž Buš stariji, i državni sekretar u administraciji predsednika Forda Henri Kisindžer. Džerald Ford će biti sahranjen sutra u Grend Repidsu u državi Mičigen, gde je odrastao.

Uz zvuke vojnog orkestra i počasne artiljerijske plotune pripadnici vojne garde izneli su kovčeg sa posmrtnim ostacima predsednika Forda iz zgrade Kapitola. Kovčeg sa posmrtnim ostacima 38. predsednika SAD zatim je prevezen ulicama Vašingtona do Nacionalne katedrale gde je održana komemoracija. Komemoraciji su prisustvovali bivši predsedniicii Džimi Karter, Bil Klinton i Džordž Buš stariji, kao i drugi aktuelni i bivši zvaničnici. Predsednik Buš koji je dopratio udovicu predsednika Forda do katedrale održao je glavni oproštajni govor.

«U predsedniku Fordu svet je video najbolji primer Amerike, a Amerika je našla čoveka čiji karakter i liderstvo će joj doneti smirenje i isceliti jedan od trenutaka koji su doneli najviše razdora u istoriji naše zemlje.»

Od pokojnog predsednika Forda oprostili su se i bivši predsednik Džordž Buš stariji i državni sekretar u Fordovoj administraciji Henri Kisindžer.

«Džerald Ford je imao sve vrline prosečnog malog američkog grada - iskrenost, smirenost i integritret. Kako se pokazalo, odsustvo prevejanosti, i njegovo iskreno poštenje postali su političke prednosti i doprineli bliskim odnosima sa liderima širom sveta, koji su nastavljeni i dugo pošto je predsednik Ford napustio položaj.»

Džerald Ford je postao predsednik 1974. godine, pošto je Ričard Nikson podneo ostavku zbog afere Votergejt. Nikson je postavio Forda za potpredsednika 1973. godine, da bi na tom položaju nasledio Spira Egnjua koji je podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Pošto je preuzeo predsednički položaj, Ford je nastojao da zaleči rane u duboko podeljenoj naciji - svojim pomilovanjem Ričarda Niksona mada je ono bilo kontroverzno. On se kandidovao na predsedničkim izborima 1976. godine na kojima ga je porazio Džimi Karter.

Posmrtni ostaci predsednika Forda biće sahranjeni sutra u Grend Repidsu u državi Mičigen gde je odrastao. Njegovi stanovnici postavili su cveće i druga obeležja na više mesta u gradu odajući poštu bivšem predsedniku. Ispred nekadašnje Fordove kuće, njen sadašnji vlasnik, Den Korndajk, prisećao se pokojnog predsednika.

«Postao je predsednik kada sam ja bio u gimnaziji. Sve je tada bilo zasenjeno Niksonovom aferom Votegrejt. Mislim da je Ford bio veliki čovek i prava ličnost za položaj predsednika u tom trenutku,» kaže on.

Privatno opelo biće održano sutra u episkopalnoj crkvi «Grejs» u Grend Repidsu posle čega će posmrtni postaci predsednika Džeralda Forda biti sahranjeni u njegovom predsedničkom muzeju.

XS
SM
MD
LG