Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Dreamgirls»


Brodvejski mjuzikl, koji je pre 25 godina oduševio pozorišnu publiku i dobio prestižnu nagradu Toni, konačno je dobio svoju filmsku verziju, koja ima identičan efekat na posetioce bioskopskih dvorana. Filamsa verzija bi ujedno mogla da bude veliki pobednik na predstojećoj dodeli Oskara.

Godine 1962. u Detroitu u američkoj državi Mičigen, u jednoj lokalnoj sali orgnaizovano je amatersko muzičko veče, na kome debituju tri tamnopute tinejdžerke, koje sebe nazvaju "Dreamettes". Tu je slatka i naivna Deena ... njena najbolja prijateljica Lorell ... i diva sa izuzetnim glasom, Effie.

Dreamettes ne pobeđuju na tom takmičenju ali privlače pažnju slatkorečivog prodavca Kertisa, koji uspeva da ih ubedi da ga angažuju kao menadžera:

Pod njegovim uticajem, njih tri potpuno menjaju stil, odeću, frizure i pre svega, muziku i koreografiju. Sa imenom "The Dreams" stižu do samog vrha na top listama:

Međutim, neke od promena koje su ih dovele do uspeha, prete da rasture grupu.

Kertis postavlja glamuroznu Dinu za vodeći vokal grupe, što dovodi do toga da se debeljuškasta Efi (Effie), koja to vidi kao izdaju od strane svojih prijateljica i čoveka koga voli, snažno - ali uzaludno opire dabude po strani u pesmi po kojoj su poznate "Dreamgirls":

Dženifer Holidej je osvojila nagrade Toni i Gremi za svoj nastup u originalnom pozorišnom komadu 1981. godine, tako da je mlada Dženifer Hadson, koja je bila finalista populatnog TV šoua «Američki idol», znala kakav je izazov čeka sa ulogom Efi:

«Jedna stvar koja mi je sve vreme bila u glavi jeste da je pravi blagoslov što su me izabrali da igram u filmu sa svim ovim zvezdama i to u glavnoj ulozi. Samo to je bilo dovoljno emotivno, jer sam ja u stvari jedna velika beba. Takođe, uživljavala sam se u svaki trenutak, kao da se sve zaista dešava meni. Šta bi bilo kada bi me izdale moj sestre sa kojima sam čitav život? Ili ako bi me momak ostavio zbog neke druge … kako bih se osećala? Svako je nekad bio odbačen i jednostavno sam pokušala da iskoristim ono što mi je izgledalo najrealnije i najblože kako bi sve bilo što ubedljivije.»

Efi peva pesmu za Kertisa, koga igra dobitnik Oskara Džejmi Foks.

«Čoveče, kad Dženifer Hadson peva tu pesmu i kamera je na meni, svi mi govore da se saberem, , jer bi trebalo da budem opasan, a ja se gušim. Potpuno vas obuzme i nema šanse da se oduprete, tako da smo morali da ponavljamo scenu jedno šest ili sedam puta zbog mene, a ona je svaki put pratila traku besprekorno. Snimatelji su brisali suze, bilo je neviđeno.»

Još jednu od glavnih uloga, lik Dine tumači pop zvezda Bijonse Nouls, koja kaže da je njenoj grupi «Destiny's Child» inspiracija bila upravo originalna pozorišna verzija mjuzikla "Dreamgirls".

«Znala sam da će ovaj film biti važan, istorijski značajan, i znala sam da Dfina ne treba da bude toliko dobra pevačica. Ona u stvari čak nije ni zvezda. Akcenat je na celoj postavi, ali to mi nije bilo bitno, jer želela sam da budem deo nečega toliko divnog.»

U filmu igra i Edi Marfi koji tumači lik inspirisan nedavno preminulim Džejmsom Braunom. Reč je o soul pevaču po imenu James "Thunder" Erli; a i Marfi potvrđuje da je dugogodišnji obožavalac mjuzikla.

«Prilazite mu na jedan novi način, jer je predstava potpuno drugačija od filma, tako da nisam pokušao da pozajmim bilo šta od onog ašto sam ranije video.»

Reditelj Bil Kondon autor je i adaptiranog scenarija, i kaže da ima nekih izmena – na primer, umesto Čikaga, rodni grad benda u filmu je detroit. Najvažnije je međutim bilo da priča može da se pretvori u film, kaže on.

«Mislim da je za ljude koji ne vole mjuzikle najgore što može da se desi da počne pesma i oni pomisle 'Bože, sad moram da sedim i čekam da se završi pesma i da ponovo počne da se nešto dešava'. To je nešto što nisam želeo da dozvolim u ovom filmu.»

U filmu «Dreangirls» igaju još i Deni Glaver, Kit Robinson i Anika Noni Rouz ... i, naravno, muziku su uradili Tom Eyen i Henri Kriger, uz jednu pesmu čiji je koautor Bijonse.


XS
SM
MD
LG