Linkovi

Trajekt na solarni pogon možda najavljuje novu eru u pomorskom transportu


Na jezeru Serpentajn, u srcu Londona, isprobana je nedavno nova brodska tehnologija. Putnički trajekt Solar šatl, pokreće struja dobijena iz solarnih ćelija.

Posle deset godina, ovaj solarni brod izborio se za sopstvenu klasu. 27 panela solarnih ćelija proizvodi struju koja pokreće njegove električne motore. Proba je izvršena u londonskom Hajd parku, jer njegovi tihi i čisti motori ne zagadjuju jezero, dok po njemu prevozi turiste. Osetljive solarne ćelije proizvode struju čak i po oblačnom vremenu, a akumulatori mu omogućavaju da i po totalnom mraku predje više od trideset kilometara.

Štaviše, kada je u doku, priključivanjem na mrežu može da višak energije prodaje britanskoj elektrodistribuciji. Iako je izgradnja bila skupa - oko 450 hiljada dolara - njegov vlasnik kaže da je to dobra investicija.

”Za 20 do 35 odsto je skuplji od običnog dizel pogona, ali ne zagadjuje okolinu. Skupa je bila izrada akumulatora i čeličnog trupa broda. Što se tiče troškova, najskuplji sam ja kao kapetan, odnosno posada. Ali van toga, veoma je ekonomičan za eksploataciju.“

Skot ima velike planove za svoj brod, i priprema tematske ture za turiste, pa čak i neke večernje šetnje brodom.

Proizvodjači sada grade jedan veći solarni trajekt za plovidbu po Temzi, kao i solarnu lokomotivu, pa čak i rikšu. Mnogi veruju da su mogućnosti beskrajne, a da su implikacije globalne. Neki od putnika bili su impresionirani:

”Mislim da je sjajan jer ne zagadjuje prirodu. Ovo će biti fantastično.“

Mislim da je fantastično, vožnja je vrlo tiha. Brod je vrlo lak, a dizajn je privlačan.“

Ima neke ironije u činjenici da bi London, poznat po čestim kišama, mogao da predvodi u korišćenju solarne energije. Konstruktori ovog broda nadaju se da Solar šatl označava početak transporta na sunčev pogon u Britaniji.

XS
SM
MD
LG