Linkovi

Povratak stare kožne lopte dobar za Minesotu i Boston


Prvog dana nove 2007. godine odigrane su samo dve utakmice NBA sezone, a u centru pažnje bila je stara kožna lopta, koja je, posle dvomesečnog odsustva, u sred šampionata, vraćena u upotrebu, s ciljem da se udovolji igračima.

Od prvog trenutka od kada su došli u kontakt sa novom sintetičkom loptom, igrači su imali primedbe, a njihovo udruženje čak je podnelo i zvaničan protest, što je na kraju dovelo do toga da komesar Dejvid Stern napravi možda najveći presedan u istoriji NBA lige. U svakom slučaju, od sinoć se u NBA ligi igra sa starom kožnom loptom, koja se na startu 2007. posrećila gostujućim ekipama Minesoti i Bostonu.

Jedan od najvećih kritičara nove lopte, Kevin Garnet, pružio je najbolju partiju u ponedeljak uveče i doveo svoj tim do važnog trijumfa u Šarlotu – 102:96, iako su Timbervulvsi u jednom trenutku gubili sa 20 razlike, a na početku poslednje četvrtine zaostajali 12 poena. Garnet je postigao 32 koša, uz 14 skokova, i promašio samo 6 od 18 šuteva iz igre, za razliku od 20 promašaja sa sintetičkom loptom u prethodne dve utakmice. Marko Jarić nije igrao zbog povrede desnog palca i danas ga čeka pregled magnetnom rezonancom.

Košarkaši Bostona jedini su za manje od 24 sata morali da igraju najpre sa sintetičkom, a onda sa kožnom loptom, ali ih to nije omelo da trijumfuju u Portlandu – 89:81 i prekinu seriju od šest uzastopnih poraza, koja se poklopila sa odustvom prve zvezde tima Pola Pirsa, koji ima problema sa stopalom. Ruki Brendon Roj bio je najbolji kod domaćih sa 18 poena, dok je kod Seltiksa dominirala mlada trojka Toni Alen – Rajan Gomes – Al Džeferson. Alen je postigao 22 poena, uz 8 skokova, Gomes ostvario "dabl-dabl" – 18 koševa, 10 uhvaćenih lopti, baš kao i Džeferson, koji je uz 14 poena, imao 11 skokova.

XS
SM
MD
LG