Linkovi

Status Kosova jedna od nezaobilaznih političkih tema u Srbiji


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je jedina pretpostavka da se odbrani Kosovo i vlastiti interes - da se zna šta je istina i da se ona javno saopšti. Takvom izjavom Tadić je, obilazeći profesionalne vojnike u kompenoj zoni bezbednosti kod Preševa otvorio polemiku sa političarima koji njegove izjave o nezavisnosti Kosova kao trenutno najviše realnoj opciji, doživljavaju kao uznemiavanje javnosti.

Zaprepašćen sam takvim izjavama, rekao je Tadić i istakao da on kao predsednik nije na toj funkciji da mašta, nego da obavlja posao, da se oni koji ne žele da razmišljaju o Kosovu, ne ponašaju dovoljno odgovorno i još jednom ocenio da je situacija više nego ozbiljna.

Povodom budućeg statusa Kosova, Tadić je rekao da se stvarnost mora prihvatiti onakav kakva jeste, da se sve opcije moraju razmatrati i izrazio uverenje da svojim izjavama o Kosovu neće dobiti negativne političke poene.

Tadićevi politički protivnici njegove izjave o nezavisnosti Kosova kao opciji koja još ima najviše šansi tumače kao pripremanje terena za poraz u sred diplomatske bitke. Tadić je nedavno na te optužbe poručio da to nije njegov, nego stav većine članica Kontakt grupe i da on kao predsednik ima obavezu da to saopšti građanima. Moj posao je, kao i posao Vlade, rekao je Tadić, da ubeđujemo sve članice Kontakt grupe da je nezavisnost Kosova opasna po bezbednost čitave Evrope.

Najviše primedbi na Tadićeve izjave stizalo je iz Demokratske stranke Srbije, partije premijera Vojislava Koštunice. Potpredsednica te partije Sanda Rašković Ivić izjavila je da rešenje za budući status Kosova može biti doneto protiv interesa Srbije, ali ne može mimo Srbije. Kompromis je moguće postići samo u pregovorima za koje se Srbija zalaže, rekla je Sanda Rašković Ivić i istakla da je na strani Srbije većina članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.


XS
SM
MD
LG