Linkovi

Indonezija: 96 putnika uz 6 članova posade Boinga 737 vode se kao nastali


U Indoneziji, vlasti još tragaju za putničkim avionom kopmanije ADAM ER, koji je ranije danas nestao sa radara, dok je leteo na visini od 10 hiljada metara. 96 putnika, među kojima je i 11 djece, uz 6 članova posade Boinga 737 vode se kao nastali. Strahuje se da se avion srušio, nakon što je poslednji signal uputio dok je leteo iznad severnog ostrva Sulavezi.

Dva dana pošto je pogubljen Sadam Husein, nasilje u Iraku ne jenjava

Dva dana pošto je pogubljen bivši irački diktator Sadam Husein, nasilje u zemlji ne jenjava. Ovdašnji mediji danas su objavili da je broj američkih vojnika, poginulih od početka invazije 2003. godine, dostigao tri hiljade. Pentagon još nije zvanično potvrdio tu informaciju. Američka vojska je objavila da je u raciji na jedno skrovište Al Kaide u Bagdadu ubijeno šest terorista. Teroristi su, kako se navodi, pucali na američke vojnike i iz zgrade u kojoj je smeštena sunistka stranka, Front nacionalnog dijaloga. Međutim, Saleh al-Mutlah, čelnik te stranke, kazao je televiziji Al Arabija da je američka avijacija bombardovala zgradu i da su u prostorijama ubijene dve osobe. Rekao je i da je u bombardovanju jedne obližnje kuće ubijena četvoročlana porodica. Pored toga, naoružani napadači su pobili celu petočlanu porodicu koja je putovala iz Mosula ka Bagdadu.

Predsednik Buš odao poštu preminulom predsedniku Džeraldu Fordu

Predsednik SAD Džordž Buš je odao poštu preminulom predsedniku Džeraldu Fordu čiji su posmrtni ostaci izloženi u Rotondi zgrade Kapitola u Vašingtonu. Predsednik i prva dama, Lora Buš, vratili su se u Vašington sa porodičnog imanja u Krofordu, u Teksasu. Fordova ćerka Suzan Ford Bejls i drugi rodjaci danas primaju saučešće gradjana koji u mimohodu prolaze pored Fordovog kovčega. U utorak seu Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu održava komemorativna služba za Džeraldom Fordom, a 38. predsednik SAD biće sahranjen u sredu, u svom rodnom gradu Grend Repids u Mičigenu.

Ban Ki Mun preuzeo dužnost novog generalnog sekretara UN

Južnokorejski diplomata Ban Ki Mun danas je zvanično preuzeo dužnost novog generalnog sekretara UN. Ki-Mun je na dužnost stupio u ponoć, a očekuje se da će osmi po redu generalni sekretar svetske organizacije sprovesti značajne izmene u UN. Ban Ki-Mun navodi da će njegov prvi zadatak biti da obnovi poverenje u UN, čiji je ugled poslednjih godina narušen zbog skandala i korupcije. 62-godišnji diplomata takodje kaže da je jedan od njegovih prioriteta uspostavljanje mirasa Severnom Korejom. Nakon što je u decembru položio zakletvu, Ki-Mun je obećao da će iskoristiti svoj položaj da radi na izgradnji mirnijeg, prosperitetnijeg i pravednijeg sveta za buduće generacije. Inače, prvog dana nove godine, svoj drugi mandat započeo je brazilski predsednik Luiz Injasio da Silva, a na dužnost je danas stupila i nova predsednica Švajcarske Mišelin Kalmi-Rej, koja će tu funkciju obavljati u narednih godinu dana. Ona je izabrana po principu rotacije predsedničke funkcije medju sedam članova državnog kabineta. Kalmi-Rej ujedno ostaje ministarska spoljnih poslova Švajcarske.

XS
SM
MD
LG