Linkovi

Rumunija i Bugarska dočekale novu godinu kao najnovije članice EU


Rumunija i Bugarska dočekale su novu godinu kao najnovije članice Evropske unije, čime je zajednica evropskih država proširena na 27 zemalja.

U ponoć je vatromet prošarao nebo iznad Rumunije i Bugarske, dok su dve nekadašnje članice istočnog bloka proslavjale svoj novi status članica Evropske unije. U prestonici Bugarske, Sofiji, puštene su na stotine balona na kojima je pisalo «Dobrodošli u Evropu». Bugarski predsednik Georgi Purvanov poručio je u svom govoru u Sofiji da je 1. januar 2007. «najvažniji datum u istoriji njegove zemlje.»

U glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, predsednik Trajan Basesku poručio je velikoj masi razdraganih gradjana koji su proslavljali ulazak u EU na Univerzitetskom trgu – da je Rumunija konačno stigla u Evropu. Ovaj mladić kaže da još ne može da poveruje u to.

“Veoma sam srećan što je konačno došlo do integracije, moja su očekivanja da ćemo se mi Evropljani okupiti, I da ćemo svi, svi narodi I ljudi biti kao jedan, ovde u Bukureštu, u Berlinu, Parizu i svuda širom Evrope.”

Put ka članstvu u EU nije bio lak, budući da su teške ekonomske reforme takodje podrazumevale i socijalne tenzije. Pred Bugarskom I Rumunijom I dalje je puno posla. Prosečne mesečne plate su niske u poredjenju sa zaradama u zapadnoj Evropi. Nekoliko članica EU je uvelo ograničenja u pogledu broja rumunskih i bugarskih državljana koji mogu da rade u njima, plašeći se velikog priliva novih radnika. Osim toga, obe zemlje će biti predmet strogog nadzora iz Brisela, usled zabrinutosti zbog kriminala i korupcije koji su I dalje izraženi u njima. Uprkos tim problemima, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenjuje da će ulazak Rumunije i Bugarske osnažiti ekonomsko i kulturno nasledje Unije.

“Sa Rumunijom i Bugarskom, nama se pridružuje još 30 miliona ljudi, stvarajući Uniju koja ima gotovo pola milijarde stanovnika. Evropska unija već sada je najveći trgovinski partner u svetu, i pruža obilje mogućnosti svojim gradjanima i kompanijama. “Ujedinjeni u raznovrsnosti” je moto proširene EU. Dok želimo dobrodošlicu novim članicama, znamo da će naša kultura i nasledje sada biti još bogatiji”.

Medjutim, očekuje se da će proći nekoliko godina pre nego što se Rumunija i Bugarska pridruže eksluzivnom klubu članica “evro-zone”. Od 10 zemalja koje su ušle u Uniju 2004. samo je Slovenija postigla ekonomsku stabilnost potrebnu za ulazak u evro zonu. Slovenci su taj uspeh proslavili raskošnom novogodišnjom proslavom u Ljubljani.

XS
SM
MD
LG