Linkovi

U Los Andjelesu otvoren muzej-bisokop posvećen reditelju Biliju Vajlderu


Novi muzej-bioskop, otvoren u Los Andjelesu, mogao bi da postane mesto okupljanja ljubitelja filma i drugih umetnosti. Bisokop je posvećen filmskom reditelju i zlatne epohe Holivuda, Biliju Vajlderu.

Lociran u Hamerovom muzeju, u okviru kompleksa Univerziteta države Kalifornije, bioskop Bili Vajlder prikazivaće materijal iz velike arhive filmskih i televizijskih ostvarenja koja se čuva u pomenutom univerzitetu. Funkcioner univerziteta, Čeng-Sim Lim, kaže da je to druga po veličini kinoteka u svetu, odmah posle Kongresne biblioteke. Ona kaže da kinoteka prikuplja sve formate, uključujući digitalni video format:

”Prikazujemo filmove iz svih razdoblja, od najstarijih do najnovijih. Neme filmove prikazujemo pri originalnoj brzini. Prikazujemo čak i filmove na zapaljivoj, celuloidnoj traci.“

Rani filmovi, snimani na traci sa nitratom srebra, davali su posebni, srebrnasti odsjaj od čega je nastao eufemizam ”srebrno platno.“ U Sjedinjenim Državama samo mali broj bioskopa opremljen je za prikazivanje celuloidnih filmova.

Hamerov muzej, u kome je kinoteka smeštena, izrastao je iz umetničke kolekcije pokojnog industrijalca Armanda Hamera, osnivača naftne kompanije Oksidental. Direktor muzeja, En Filbin, kaže da će nova bioskopska sala postati važan kulturni centar:

”Imamo veoma snažnu seriju literarnih čitanja. Imamo pozorišne predstave. Sve više je muzičkih programa. A sa ovom bioskopskom salom i film će postati važan deo onoga što radimo.“

Pečat Holivuda vidljiv u mnogom delovima dvorane, od fotosa Bilija Vajldera u foajeu, do dugog murala u obliku uveličane filmske trake koja prikazuje jednu scenu iz Vajlderovog filma ”Bulevar sumraka,“ sa Glorijom Svanson:

Medju druga najvažnija ostvarenja Bilija Vajldera ubrajaju se ”Neki to vole vruće,“ sa Merilin Monro, Tonijem Kertisom i Džekom Lemonom...

Vajlder je umro 2002., a njegova udovica Odri, omogućila je gradnju bioskopa prilogom od 5 miliona dolara. U sali bioskopa, jedno sedište odudara od svih drugih svojom tamno braon bojom. To je sedište na kome je Bili Vajlder najčešće sedeo kada je gledao filmove i ono simbolično označava njegovo prisustvo. Kako kaže dekan Škole za pozorište, film i televiziju, u okviru Univerziteta države Kalifornije, Robert Rosen, Vajlder je u svoje vreme bio dominantna ličnost u Holivudu:

”Bio je vanredno plodan i kao pisac i kao reditelj i kao producent. Voleo je glumce i oni su veoma poštovali njegovu otvorenost za njihove ideje, uprkos tome što je bio na svoju ruku. Vajlder oličava ono vrhunsko u istoriji američke kinematografije.“

Nova kinoteka Bili Vajlder prikazivaće na stotine filmova i video snimaka godišnje i pripremati prezentacije modernih pisaca filmskih scenarija.

XS
SM
MD
LG