Linkovi

Somalija: Palo i poslednje uporište islamista


Poslednje uporište somalijskih islamista, grad Kismajo na jugu zemlje, u "rukama je vlade", izjavio je danas premijer Somalije Ali Mohamed Gedi.

"Kismajo je već u rukama vlade. Islamisti su pobegli", rekao je Gedi i dodao da su "aerodrom i luka oslobođeni" i da preostaje "čišćenje" teritorije.

Komandant islamističkih snaga šeik Jakub Moalim Isak i stanovnici Kismaja su potvrdili odlazak islamističke milicije iz tog lučkog grada u kome su se islamisti grupisali pošto
su somalijska i etiopska vojska zauzele glavni grad Mogadiš. Šeik Isak potvrdio je da su njegove snage izgubile Kismajo.

"Stanovnici su tražili od nas da odemo iz Kismaja... sad smo u džungli gde možemo da organizujemo napade", rekao je on, ali je odbio da precizira tačnu lokaciju islamističkih snaga.

"U Somaliji smo... Nemojte da mislite da su islamisti napustili zemlju, napustili smo velike gradove, ali i dalje smo u akciji i naši neprijatelji će se suočiti sa pobunom", najavio je komandant islamističkih snaga.

Od početka sukoba islamista i somalijske vojske potpomognute etiopskim snagama, 20. decembra, islamisti su izgubili većinu regiona koji su bili pod njihovom kontrolom. Kismajo je bio njihovo poslednje uporište. U Somaliji od 1991. godine traje građanski rat.

XS
SM
MD
LG