Linkovi

Frank-Valter Štajnmajer uputio pozdrave novim članicama EU


Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer uputio je danas pozdrave novim članicama Evropske unije Bugarskoj i Rumuniji, ali ih i pozvao da nastave napore da bi se potpuno i uspešno uključile u ovu integraciju.

Nemačka je danas preuzela šestomesečno predsedavanje EU. Štajnmajer je noćas na glavnom trgu u Bukureštu, sa funkcionerima iz Brisela i nekoliko evropsih država, prisustvovao proslavi ulaska Rumunije u EU.

"Ulaskom u EU za Rumuniju i Bugarsku ispunjava se mnogo željeni povratak u Evropu koji je započeo padom gvozdene zavese. To je povod za veliku radost za Rumuniju i Bugarsku, ali i za sve nas, za 25 članica EU", navodi se u današnjem Štajnmajerovom saopštenju.

Nemački šef diplomatije je, međutim, upozorio da je ostao još prilično dug put do "potpune integracije ove dve zemlje u evropske strukture".

"Obe države to će koštati još dosta napora. Ali on će obezbediti da ulazak Bugarske i Rumunije u EU bude uspeh od kojeg će profitirati i 25 dosadašnjih članica", naveo je Štajnmajer.

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja Infratesta Dimap pokazuju da se 53 odsto Nemaca protivi ulasku Bugarske i Rumunije u EU. Tek 38 odsto građana pozdravlja pristupanje ove dve države.

XS
SM
MD
LG