Linkovi

Posmrtni ostaci bišeg predsednika Džeralda Forda izloženi u Rotondi zgrade Kapitola


Članovi porodice, prijatelji i kolege, okupili su se u Vašingtonu da bi odali poštu bivšem predsedniku Džeraldu Fordu, koji je preminuo prošlog utorka u 94. godini.

Počasna garda je kasno sinoć pratila kovčeg sa telom biveg predsednika Džeralda Forda uz stepenice zgrade Predstavničkog doma američkog Kongresa. Posmrtni ostaci bišeg predsednika biće izloženi do utorka u Rotondi zgrade Kapitola. Greg Gili i njegov osmogodišnji sin Bo, promrzli su gledajući kako svečana povorka pronosi kovčeg prekriven američkom zastavom.

“To je deo istorije i srećan sam što sam deo toga”, rekao je otac, dok je sin dodao da je zadovoljan jer - kako je objasnio - “mnogi nemaju priliku da to vide”.

Ford je bio jedini potpredsednik i predsednik SAD koji nije izabran. On je 25 godina predstavljao državu Mičigen u Kongresu. Medjutim, 1973, tadašnji predsednik Ričard Nikson imenovao ga je za potpredsednika posle ostavke Spira Egnjua koji je bio optužen za korupciju. Naredne godine, Ford je postao 38-mi američki predsednik posle ostavke Ričarda Niksona - zbog političkog skandala “Votergejt”. Republikanski predsednik Predstavničkog doma Denis Hastert, juče se u Rotondi prisećao tih nemirnih i neizvesnih vremena.

“Americi 1974. nije bio potreban filozof-kralj, ili princ-ratnik. Bio nam je potreban čovek koji će da zaceli rane. Trebao nam je čovek čvrstog karaktera. Potrebni su nam bili poštenje, otvorenost i hrabrost. Bio nam je potreban Džeral Ford.”

Ubrzo pošto je postao predsednik, Ford je pomilovao predsednika Niksona, što je u to vreme bilo izloženo oštroj kritici. Medjutim, republikanski senator Ted Stivens smatra da je odlučnost predsednika Forda doprinela zalečenju zemlje.

“Kada je položio zakletvu na položaj predsednika, mi smo, kao nacija, bili poljuljani nepoverenjem, cinizmom i paralisani sumnjom. Tada nam je predsednik Ford, blagim ali čvsrtim glasom, rekao doslovno “sad svi zajedno moramo da krenemo napred”.”

Jučerašnja svečanost je bila skromna i u skladu sa željom bivšeg predsednika. Medjutim, očekuje se da će hiljade američkih gradjana odati poštu bivšem predsedniku, pre preksutrašnje komemorativne službe u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali.

XS
SM
MD
LG