Linkovi

Vernici u crkvama sada mogu da daju priloge kreditnim karticama


Sjedinjene Države su ogromna zemlja u kojoj se često dogadjaju stvari za koje čovek slobodno može da kaže - e, ovo ima samo u Americi.

Najteži posao za sveštenika ili propovednika nije uvek pripremanje propovedi, molitve kraj bolesnih i umirućih, ili susreti sa drugim sveštenicima. Nejteže je prikupljanje priloga, od kojih se isplaćuju plate zaposlenima u crkvi, namiruju crkveni troškovi i pomaže rad misionara.

Po tradiciji, crkveni prihodi dolaze iz tasa za priloge, koji se pronosi kroz crkvu svake nedelje, tokom božije službe, kao i od godišnjih priloga parohijana. Ali, vernici ne dolaze redovno u crkvi ili zaboravljaju da uplate obećane priloge. Kako ljudi sve češće ne nose sa sobom gotov novac, već samo kreditne kartice, na tasu ostaje sve manje novca.

Pastor Marti Bejker, iz lokalne crkve Stivens krik, u Ogasti, u državi Džordžija, došao je na spasonosnu ideju. U atrijumu, iza kapele, instalirao je prepravljeni bankomat i nazvao ga - crkvomat. Tako, sada, pre nedeljne službe, parohijani mogu da svrate do mašine, ubace kreditnu karticu, ukucaju sumu koju žele da prilože, i novac se automatski skida sa njihovog računa. Crkva kaže da su prilozi porasli za 18 odsto. U stvari, novina je tako dobro primljena da je pastor Bejker osnovao besprofitnu kompaniju koja prodaje crkvomate drugim crkvama i neprofitnim organizacijama, kao što su pozorišta i baletske trupe. Djakoni u njegovoj crkvi još uvek pronose tas za priloge, ali samo je pitanje vremena kada će umesto toga početi da pronose bežični čitač kreditnih kartica.

XS
SM
MD
LG