Linkovi

2006. bila godina velikih hitova na bioskopskim blagajnama


2006. je bila godina velikih hitova na bioskopskim blagajnama a mnogi od najuspešnijih ovogodišnjih filmova prikazuju se baš u ovom trenutku. Neki od njih su čak stigli na listu strogog filmskog kritičara Džoela Sigela, urednika TV mreže ABC koji nam predstavlja svoj lični izbor najboljih ostvarenja ove godine.

The Departed. U pitanju je možda najbolji film godine. Reditelj Martin Skorseze nikada nije dobio Oskara. Filmska akademijo – vreme je! Dopao mi se i Charlotte’s Web. Kakav film…kakvo prase… kakve suze… Kada govorimo o suzama – United 93. Sniman u dokumentarnom stilu, u realnom vremenu, sa nepoznatim glumcima. Film koji verovatno ne želite da vidite, ali ga nikada nećete zaboraviti.

Još jedna odlična kombinacija dokumentarnih snimaka i sjajne glume – film «Kraljica». Posle premijere, Helen Miren je bila sigurni favorit za Oskara. Da li je i dalje? Možda... A možda – Bijonse. Dreamgirls. Velika gledanost na dan Božića pokazuje da je reč o favoritu za Oskara. Prave ovacije u bioskopskim salama. Da li će Oskar imati hrabrosti da nominuje Borata? Ili Sašu Barona Koena? Ne. Ali ja bih. Little Miss Sunshine... Oskar bi trebalo da uvede kategoriju «najboljeg glumačkog ansambla», ekipa ovog filma bi tu sigurno zaslužila nagradu.

«Panov lavirint», naslov je koji će prodati više rečnika nego bioskopskih karata. Kad već tražite po rečniku, pogledajte reč «očaravajući». To je jedan od tri filma na stranom jeziku na mojoj listi 10 najboljih. Zamislite kombinaciju «Gospodara prstenova» i Pikasove «Gernike». Takodje iz Španije došao je «Vulver». Ove godine, na kauču Opre Vinfri mogao bi da skače još jedna osoba s prezimenom Kruz – Penelopa , kada bude nominovana za najbolju glumicu.

«Pisma iz Ivo Džime». Jedini savremeni film koji sam ikada ocenjivao a koji sam slobodno mogao da nazovem «remek-delom». To nije priča o neprijatelju, već o humanosti, a Klint Istvud nam pokazuje da ne moramo da razumemo jezik da bismo razumeli nečiju dušu. A, da li sam pomenuo Dreamgirls?


XS
SM
MD
LG