Linkovi

Godina na izmaku puna uzbuđenja za sve ljubitelje NBA košarke


Početak godine protekao je u znaku Kobija Brajanta, koji je Reptorsima 22. janura ubacio 81 poen, što je drugi najbolji košgeterski učinak u istoriji NBA lige – iza legendarne «stotke» Vilta Čejmberlen.

Košarkaš Njujork Niksa, 175 centimetara visoki Nejt Robinson još jednom je potvrdio da na moraš da budeš visok da bi pobedio na takmičenju u zakucavanju. Na All-Star vikendu u Hjustonu, Robinson je preskočio Spada Veba, koji je svojih 168 centimetara ostvario sličan podvig 1986.

U Solt Lejk Sitiju, Juta Džez je otkrila spomenik Karlu Melounu u okviru ceremonije povlačenja iz upotrebe dresa najčuvenijeg «poštara» NBA lige.

Nešto kasnije, u Indijanapolisu, pod svodove dvorane podignut je dres sa brojem 31, a Redži Miler, jedan od najboljih strelaca svih vremena, pogotovo u trenucima kada se utakmica lomi, prešao je u TV komentatore.

Lebron Džejms je iz trećeg pokušaja uspeo da odvede svoje Kavalirse do plej-ofa, stigao na korak od finala Istoka, ali su ga Detroit Pistonsi, pobedama u šestom i sedmom meču serije - ipak poslali kući.

Drugu godinu zaredom, najbolji kanadski košarkaš svih vremena Stiv Neš osvojio je titulu najkorisnijeg igrača NBA lige.

Dvejn Vejd i Majami osvojili su prvu titulu u istoriji kluba, što su navijači na jugu Floride dočekali uz oduševljenje … Pet Rajli je još jednom potvrdio da zna da osvaja trofeje, ali i da proslavi trijumf.

Ajzea Tomas konačno je seo u vruću trenersku stolicu svojih Njujork Niksa, da pokuša da ispravi ono što je učinio kao generalni mendažer kluba poslednjih sezona.

Bejbi Bulsi dobili su velikog brata – poznatijeg kao Big Ben. Ben Valas je neočekivano napustio Pistonse i potpisao 60 miliona dolara vredan četvorogodišnji ugovor sa Čikagom.

Košarkaški svet oprostio se od jednog od najvećih trenera svih vremena. Legendarni Red Oerbah preminuo je 28. oktobra u Betezdi, u okolinu Vašingtona. Imao je 89 godina, a iza sebe je ostavio teško dostižno nasleđe – 9 titula prvaka NBA lige kao trener i još sedam u ulozi generalnog menadžera ili predsednika Seltiksa.

Trener Juta Džeza Džeri Sloun, trenutno u 19. sezoni na klupi tima iz Solt Lejk Sitija, ostvario je 1000. pobedu u karijeri i pridružio se slavnoj listi na kojoj su još: Leni Vilkens, Don Nelzon, Pet Rajli i Leri Braun.

Dve godine posle velike tuče u «Oburn Hils Palasu» u Detroitu, slična scena se ponovila u Njujorku 16. decembra. Na sreću, ovog puta bez učeđća publike. Ukupno sedam igrača je suspendovano, najviše prvi strelac lige Karmelo Entoni – 15 mečeva.

Konačno, Alen Ajverson je navodno tražio da ga Siksersi pošalju u neki drugi tim i posle 10 godina napustio je Filadelfiju. Trenutno drugi strelac lige, pridružio se prvom – u Denveru, ali će na prvi zajednički nastup morati da čekaju bar do kraja januara, kad bi Melo trebalo da odradi suspenziju.


XS
SM
MD
LG